Perşembe16.05.2024

Porsuk etini yemek caiz midir?

Porsuk etini yemek caiz midir?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

HELALLER VE HARAMLAR

Cevap Gönder:

Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Kur’an-ı Kerim’de, yenmesi helal olan etlerin ayrı ayrı belirtilmesi yönüne gidilmemiş, Allah’ın nimetlerini hatırlatmak ve müslümana yaraşan şeylerin yenmesi gerektiğini vurgulamak üzere "iyi ve temiz şeylerin helal kılındığı" ifadesiyle yetinilmiştir (Bakara 2/172; Maide 5/4; A’raf 7/32). Bu cümleden olmak üzere Kur’an’da, en çok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi türlere (behimetü’l-en’am) işaret edilmiştir (Maide, 5/1). Haram yiyeceklerle ilgili Kur’an’daki genel ilke ise, "tayyibat" (iyi ve temiz) nevinden olmayıp "habais" (pis ve iğrenç) kapsamında olan şeylerin yasak olduğudur. Hayvansal ürünler çerçevesinde ayrıntılı olarak belirtilen haram yiyecekler ise; kendiliğinden veya dini usullerle boğazlanmadan ölmüş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlarla (Bakara, 2/173; En’am, 6/145), boğulmuş, başına veya vücuduna vurularak, düşerek ve bir başka hayvanın darbesiyle ölmüş hayvan etleridir (Maide, 5/3). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sünneti, Kur’an-ı Kerim’deki bu yasakları teyit eden hükümlerin yanı sıra, "pis ve iğrenç" yiyeceklerin özelliklerine ilişkin detaylar da getirmiştir. Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), "yırtıcı hayvanlar"ın (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pençesi ile avını parçalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir (Müslim, Sayd, 15, 16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizi, Sayd, 9, 11).

Türkçe’de porsuk diye adlandırılan hayvan, etçil hayvanların sansargiller familyasından bir memeli türüdür. Sansargiller içinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb. hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik özelliği bulunmaktadır ("Porsuk", "Sansargiller", Zooloji Terimleri Sözlüğü, TDK). Farklı görüş ileri süren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etçil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, IX, 441-444; Alauddin Abidin, el-Hediyyetu’l-Alaiyye, 223).

bu yoruma cevap yazıyorsunuz...

Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıKur’an-ı Kerim’de, yenmesi helal olan etlerin ayrı ayrı belirtilmesi yönüne gidilmemiş, Allah’ın nimetlerini hatırlatmak ve müslümana yaraşan şeylerin yenmesi gerektiğini vurgulamak üzere "iyi ve temiz şeylerin helal kılındığı" ifadesiyle yetinilmiştir (Bakara 2/172; Maide 5/4; A’raf 7/32). Bu cümleden olmak üzere Kur’an’da, en çok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi türlere (behimetü’l-en’am) işaret edilmiştir (Maide, 5/1). Haram yiyeceklerle ilgili Kur’an’daki genel ilke ise, "tayyibat" (iyi ve temiz) nevinden olmayıp "habais" (pis ve iğrenç) kapsamında olan şeylerin yasak olduğudur. Hayvansal ürünler çerçevesinde ayrıntılı olarak belirtilen haram yiyecekler ise; kendiliğinden veya dini usullerle boğazlanmadan ölmüş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlarla (Bakara, 2/173; En’am, 6/145), boğulmuş, başına veya vücuduna vurularak, düşerek ve bir başka hayvanın darbesiyle ölmüş hayvan etleridir (Maide, 5/3). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sünneti, Kur’an-ı Kerim’deki bu yasakları teyit eden hükümlerin yanı sıra, "pis ve iğrenç" yiyeceklerin özelliklerine ilişkin detaylar da getirmiştir. Mesela Hz. Peygamber (s.a.s.), "yırtıcı hayvanlar"ın (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pençesi ile avını parçalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir (Müslim, Sayd, 15, 16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizi, Sayd, 9, 11).

Türkçe’de porsuk diye adlandırılan hayvan, etçil hayvanların sansargiller familyasından bir memeli türüdür. Sansargiller içinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb. hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik özelliği bulunmaktadır ("Porsuk", "Sansargiller", Zooloji Terimleri Sözlüğü, TDK). Farklı görüş ileri süren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etçil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, IX, 441-444; Alauddin Abidin, el-Hediyyetu’l-Alaiyye, 223).14 Şubat 2015 - 08:04:37

Son Sorular:

2439 Gün 22 Saat 32 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3009 Gün 12 Saat 43 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3040 Gün 3 Saat 24 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3050 Gün 1 Saat 6 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3053 Gün 20 Saat 25 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3061 Gün 19 Saat 31 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3064 Gün 21 Saat 16 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3068 Gün 15 Saat 34 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3070 Gün 23 Saat 15 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3071 Gün 5 Saat 45 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3075 Gün 15 Saat 27 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3082 Gün 22 Saat 40 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3087 Gün 19 Saat 21 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3091 Gün 19 Saat 57 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3093 Gün 17 Saat 19 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu