Abdestin sadece farzlarıyla yetinildiğinde abdest geçerli olur mu?
Abdestin sadece farzlarıyla yetinildiğinde abdest geçerli olur mu?
Ziyaretçi
Abdestin Sadece Farzlarıyla Yetinildiğinde Abdest Geçerli Olur Mu?
Abdestin farzlarıyla alakalı olarak Kur an-ı Kerim de, Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinizle birlikte ellerinizi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
TAHARET TEMİZLİK
Cevap Gönder:
Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Abdestin farzlarıyla alakalı olarak Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinizle birlikte ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın." (Maide, 5/6) buyrulmuştur. Bu ayetten hareketle abdestin farzları; dirseklerle beraber elleri ve yüzü birer defa yıkamak, başın dörtte birini bir defa mesh etmek ve ayakları topuklarla birlikte aşık kemiklerine kadar bir defa yıkamak şeklinde belirlenmiştir. Ancak Peygamberimiz (s.a.s.), abdest alırken, ellerini dirsekleri ile beraber üç kere yıkamış, ağzına ve burnuna üçer kere su vermiş, yüzünü üç kere yıkamış, başını mesh etmiş, ayaklarını bilekleriyle beraber üç kere yıkamış ve şöyle buyurmuştur: "Kim benim abdest aldığım gibi abdest alır ve aklından dünyalık şeyleri geçirmeden iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari, Vüdu, 2324, 25). Dolayısıyla Hz. Peygamber (s.a.s.)’in aldığı gibi abdest almak sünnettir.
Bir Müslümanın, yerine getirmekle yükümlü olduğu herhangi bir ibadetin sorumluluğundan kurtulması için o ibadetin farzlarını ve vaciplerini yerine getirmesi yeterlidir. O ibadetin sünnetleri elde edilecek sevabın arttırılmasına vesile olur, terk edilmeleri halinde ise bir sorumluluk doğurmaz. Ancak abdest alırken sünnetlerini kasten terk etmek mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-219).
bu yoruma cevap yazıyorsunuz...
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıAbdestin farzlarıyla alakalı olarak Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinizle birlikte ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın." (Maide, 5/6) buyrulmuştur. Bu ayetten hareketle abdestin farzları; dirseklerle beraber elleri ve yüzü birer defa yıkamak, başın dörtte birini bir defa mesh etmek ve ayakları topuklarla birlikte aşık kemiklerine kadar bir defa yıkamak şeklinde belirlenmiştir. Ancak Peygamberimiz (s.a.s.), abdest alırken, ellerini dirsekleri ile beraber üç kere yıkamış, ağzına ve burnuna üçer kere su vermiş, yüzünü üç kere yıkamış, başını mesh etmiş, ayaklarını bilekleriyle beraber üç kere yıkamış ve şöyle buyurmuştur: "Kim benim abdest aldığım gibi abdest alır ve aklından dünyalık şeyleri geçirmeden iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari, Vüdu, 2324, 25). Dolayısıyla Hz. Peygamber (s.a.s.)’in aldığı gibi abdest almak sünnettir.
Bir Müslümanın, yerine getirmekle yükümlü olduğu herhangi bir ibadetin sorumluluğundan kurtulması için o ibadetin farzlarını ve vaciplerini yerine getirmesi yeterlidir. O ibadetin sünnetleri elde edilecek sevabın arttırılmasına vesile olur, terk edilmeleri halinde ise bir sorumluluk doğurmaz. Ancak abdest alırken sünnetlerini kasten terk etmek mekruhtur (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, Riyad, 1423/2003, I, 218-219).
14 Şubat 2015 - 08:09:57
Son Sorular:
2955 Gün 13 Saat 11 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3525 Gün 3 Saat 23 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3555 Gün 18 Saat 4 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3565 Gün 15 Saat 46 dk. önce soruldu
cansu sordu
3569 Gün 11 Saat 5 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3577 Gün 10 Saat 10 dk. önce soruldu
emre sordu
3580 Gün 11 Saat 56 dk. önce soruldu
berkay sordu
3584 Gün 6 Saat 14 dk. önce soruldu
ali sordu
3586 Gün 13 Saat 55 dk. önce soruldu
canan sordu
3586 Gün 20 Saat 25 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3591 Gün 6 Saat 7 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3598 Gün 13 Saat 20 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3603 Gün 10 Saat 1 dk. önce soruldu
hakan sordu
3607 Gün 10 Saat 37 dk. önce soruldu
arda sordu
3609 Gün 7 Saat 59 dk. önce soruldu
Kerem sordu