Pazartesi29.04.2024

Yüksek sıcaklıkta pişirilen ekmekte kanser riski var mıdır?

Ekmekte akrilamid var mıdır?

Sibel Çiçek

.. Gıda Güvenliği Derneği .. Ekmek

? Son günlerde basın organlarında yer verilen bir haberde göre ekmeklerin.

Yüksek Sıcaklıkta Üretilen Ekmekteki Tehlike

Çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak üretilen gıdaların sağlık açısından yani kansere neden olan akrilamid maddesinin oluştuğunun tespit edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: sıcaklıkta ekmek üretimi gerçekleştirildiği için bu risk oldukça yüksek. Yüksek ısıda pişirilen ekmeğin kabuğu ince oluyor

Cumhuriyet Gazetesi

Hacettepe Üniversiteli gıda mühendisleri, ekmek, bisküvi ve kraker gibi ürünlerin pişirilmesi sırasında yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan.

Sızıntı Dergisi

Bazıları ekmeğin kızarmış yarı yanık veya yanmış kısımlarını sever, bazıları da Benzer şekilde bazı şekerli gıdalar da yüksek sıcaklıklarda karamelizasyon Yanık yiyecekler sebebiyle kanser gelişme riski, yenilen yiyeceğin miktarına ve ve muamele süresiyle yiyecekteki karsinojen madde arasında paralellik vardır.

Besinlerde Pişirme Şekilleri Ve Kanser İlişkisi

PAH lar; mangal kömüründe ızgara yapılması sırasında, yüksek sıcaklıkta ve deri yoluyla da PAH lar insana bulaşabilir akciğer ve deride kanser riskini artırabilir. Örneğin; ekmeğin fırında pişirilmesinde, kahverengileşmesi sadece yüzey.

Soframızdaki Tehlike Akrilamid

Bir başka teoriye göre ise kızartma sırasındaki yüksek sıcaklık düşük işlem sıcaklıklarında da akrilamid oluştuğuna dair çalışmalar vardır. insan denekler üzerinde yapılan çalışmalar kansere yakalanma riski Fırınlama: Uzun süreli maya fermentasyonu, fırında pişen ekmeğin Farklı tuz kullanmak mı?

Gıda Mikrobiyolojisinin Abc 'si

Ekmek, bisküvi, pastörize içme sütü, tereyağı, peynirler, pastalar, Aşağıda temel bilgi olmak üzere koli basili, yüksek risk taşıyan gıdalar, Börek yapılırken pişirme sıcaklığı ise bu peynirde bulunan istenmeyen ve Kanser riski vardır.

Esmer Küfler Ne Demek? Esmer Küfler Anlamı Nedir?

Ekmek ambalajlarının renkli baskıları sağlığa zararlı değil midir? Ekmek Yüksek sıcaklıkta pişirilen ekmekte kanser riski var mıdır?

Benzoil Katılması

Bilindiği üzere son günlerde yazılı medyada, ekmeklerde Benzoyl Peroxide; C14 H10 O4 granüler. Yüksek sıcaklıkta pişirilen ekmekte kanser riski var mıdır?

Hazır Gıdalarla Kanseri Yediriyorlarakrilamid

Yüksek sıcaklıkta pişirilmiş gıdalarda akrilamid nasıl ve niçin oluşmaktadır? Akrilamidin gıda içinde kabul edilebilir herhangi bir sınır değeri var mıdır? Çok düşük konsantrasyonlarda bile çok düşük riskleri sonuç verirler, fakat sıfır risk. Izgara, döner, tahin helvası, çavdar ekmeği, baklava ve pilavda ise akrilamid miktarı.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

nalan özsabuncuSon günlerde basın organlarında yer verilen bir haberde göre ekmeklerin kabuğunda fırında pişirme sırasında kanserojen bir madde olan akrilamid oluştuğuna dair bilgi paylaşılmıştır. Aslında ısıl işlem görmüş gıdalarda akrilamid varlığı 10 yıldır bilinmektedir. Akrilamid, ekmeğin sadece kabuğunda bulunur. Akrilamid içerdiği bilinen diğer gıdalar ile kıyaslandığında (patates kızartması, kahve, bisküvi vb gibi) ekmek kabuğundaki akrilamid miktarı oldukça düşüktür.

Ekmek kabuğu ve diğer bazı gıdalarda akrilamid bulunması tüketiciler için yeni bir gıda güvenliği riski olarak değerlendirilmemektir. Zira bu tür gıdalar insanlar tarafından çok uzun yıllardır düzenli bir şekilde tüketilmektedirler. Ekmek tüketim alışkanlığımızın böylesi bir nedenle değiştirilmesi yönünde acil bir gereksinim yoktur. Zaten hali hazırda ulusal ve uluslararası gıda güvenliği otoritelerince ısıl işlem görmüş gıdalarda akrilamid varlığına yönelik herhangi bir yasal düzenlemesi de mevcut değildir.

Öte yandan akrilamid ve benzeri gıda güvenliği risklerinin en aza indirgenmesi için gıda işleme/pişirme tekniklerinin gözden geçirilmesi gerektiği de bir gerçektir. Bu alanda araştırmalar uluslararası bilim camiasınca yoğun bir şekilde devam etmektedir. Tüketici yararına dönük uygulanabilir bir çözüme kavuşmak için, ortaya çıkan bilimsel bulguların otoritelerce sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla bir süre daha zamana ihtiyaç duyulmaktadır.08 Temmuz 2015 - 12:45:46

Son Sorular:

2422 Gün 18 Saat 4 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2992 Gün 8 Saat 15 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3022 Gün 22 Saat 57 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3032 Gün 20 Saat 39 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3036 Gün 15 Saat 58 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3044 Gün 15 Saat 3 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3047 Gün 16 Saat 49 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3051 Gün 11 Saat 7 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3053 Gün 18 Saat 48 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3054 Gün 1 Saat 18 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3058 Gün 11 Saat 0 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3065 Gün 18 Saat 13 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3070 Gün 14 Saat 54 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3074 Gün 15 Saat 30 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3076 Gün 12 Saat 51 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu