Pazar05.05.2024

Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi? Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi?

Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi? Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi?

Ziyaretçi

Namazın Vacipleri

Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi? Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi? Namazda kıyamda iken.

Namazda Başı Örtmek Veya Sarık Kullanmak Gerekir Mi? Baş Açık

Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi? erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişler, dolayısıyla baş açık namaz.

13

Mescid-i Haram da namaz kılarken kıyam halinde nereye bakılmalıdır? Şafii mezhebine göre ikindi namazının sünneti nasıl kılınır? , 31.03.2014 134 defa Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi? Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi? , 31.03.2014 108 defa okundu.

Dini Soru

Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi? Baş açık namaz kılınabilir mi? Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi?

Namaz Hakkında Soru Ve Cevaplar

Seferi olan kişi sünnetleri ve cuma namazını kılar mı. Cemaatle kıldığı Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir? 12 Aralık Takke ile baş örtülse, sarığın yerine geçer mi? 10 Aralık Namazda başı örtmek veya sarık kullanmak gerekir mi?

Tesettür

7 –Pardesü tesettür yerine geçer mi, ille çarşaf mı olmalı? Ve sarık ile kılınan namaz, sarıksız kılınan namazdan yetmiş kat daha –Yapılan imalatının kullanımı başkasına ait olduğundan ve kadın. Başını örtecek, saçını örtecek, boynunu örtecek…. Baş örtülerini, yakalarının üzerine kadar örtsünler.

Ehl

Rüstem Bey, beş vakit namazını bırakmazdı. Halkın işi gücü fesad olunca, şerliler başlarına geçer.. Ben size zulüm ve sitem mi ediyorum ki, kurtulmak istiyorsunuz?. Bunun kabrini ateşle doldurmamız gerekiyor, dedi ve orası öyle şiddetli bir ateş. Ayak örtülse baş açık kalıyor, baş örtülse ayaklar örtülmüyordu.

Tarihten Sayfalar

Peygamber Efendimiz, Amr ın cesedi yanından geçerken buyurdu ki:.. Bir gün sonra ıbni Zübeyr Makam denilen yerde iki rekat namaz kıldıktan sonra yeniden harbe girdi. Konağa mı yoksa başka bir yere mi gittiklerini yarın öğrenelim.. Ayak örtülse baş açık kalıyor, baş örtülse ayaklar örtülmüyordu.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıHz. Peygamber (s.a.s.) ve Ashab-ı Kiram, İslam öncesinde olduğu gibi İslam’dan sonra da günlük hayatlarında, yöresel imkan ve şartlar gereği sarıkla başlarını örtmüşlerdir. Peygamberimiz (s.a.s.) günlük kıyafeti ile namazlarını kılmış, ibadet için özel giysiler edinmemiştir. Mesela takke üzerine sarık sardığı gibi (Tirmizi, Libas, 12, 42), sarıksız takke ve takkesiz sarık kullandığı da olmuştur (Kenzü’l-ummal, 7/121, Hadis No, 18284-18286).

 

Bazı İslam bilginleri Peygamberimiz’in (s.a.s.) bu fiili uygulamalarını göz önüne alarak namazda erkeklerin başını örtmesini sünnet kabul etmişler, dolayısıyla baş açık namaz kılmanın mekruh olacağını söylemişlerdir (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-muhtar, I, 639-641).

 

Diğer bazıları ise bunu örf gereği kabul ettiklerinden başı açık namaz kılmakta bir sakınca olmadığını belirtmişlerdir. Bunlara göre Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Ashab-ı Kiram, İslam öncesinde olduğu gibi İslam’dan sonra da sarığı, günlük normal bir giysi olarak kullanmışlardır (Tirmizi, Libas, 12). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in yeni müslüman olanlara emir veya tavsiye ettiği özel bir sarık şekli olmamış, bu hususta oluşan örf ne ise öyle devam edilmiştir. Dolayısıyla onlar, Tirmizi’nin rivayet ettiği, "Müşriklerle aramızdaki fark, başlıkların üzerine sarık sarmaktır" (Tirmizi, Libas, 42) hadisi bağlayıcı nitelikte görülmemiştir.

 

Sonuç olarak, Hz. Peygamber (s.a.s.) o dönemin örf ve adeti gereği sarığı kullanmıştır. Ancak takkenin üzerine sarılmasını önermek suretiyle müşriklerin kullandığından farklı bir tarz geliştirmiş ve Müslümanların bu konuda duyarlı olmalarını istemiştir. Bunu dikkate alan bazı alimler, namazda başın kapatılmasını sünnet kabul etmişler ve baş açık namaz kılmayı mekruh görmüşlerdir. Bu nedenle namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtünmesi evladır. Ancak baş açık bir halde namaz kılmak da caizdir.

 14 Şubat 2015 - 08:08:58

Son Sorular:

2428 Gün 8 Saat 49 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2997 Gün 23 Saat 0 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3028 Gün 13 Saat 42 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3038 Gün 11 Saat 23 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3042 Gün 6 Saat 42 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3050 Gün 5 Saat 48 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3053 Gün 7 Saat 34 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3057 Gün 1 Saat 52 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3059 Gün 9 Saat 33 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3059 Gün 16 Saat 3 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3064 Gün 1 Saat 45 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3071 Gün 8 Saat 58 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3076 Gün 5 Saat 39 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3080 Gün 6 Saat 15 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3082 Gün 3 Saat 36 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu