Ezan ve kameti oluşturan cümleler ikişer kere mi, birer kere mi okunmalıdır?
Ezan ve kameti oluşturan cümleler ikişer kere mi, birer kere mi okunmalıdır?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıKamet cümlelerinin kaçar sefer okunacağı konusundaki uygulama farkları bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.)’den farklı rivayetlerin gelmiş olmasından kaynaklanmaktadır.
Ebu Hanife ve İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed başta olmak üzere talebeleri, Kufeli alimler ve Süfyan-ı Sevri ve İbnu’l-Mübarek gibi diğer bazı alimler dört sefer okunan baştaki tekbir cümleleri dışındaki ezan ve kamet cümlelerinin ikişer sefer okunacağını söylemişlerdir. Delil olarak ise sahabilerden Abdullah b. Zeyd’in ezan ve kamete dair gördüğü rüyada öğrendiği ve Hz. Peygamber (s.a.s.)’in de tastik ettiği sözlerle ilgili rivayeti gösterirler. Bu rüya ile ilgili rivayetlerde kamet ve ezanın başındaki tekbir dört defa, diğer cümleler ise çift olarak zikredilmiştir. (Ebu Davud, Salat, 499; Müslim, Salat, 1, 377). Yine şu rivayeti de delil olarak zikrederler: "Rasulüllah (s.a.s.)’in ezanında ve kametinde cümleler çift çift idi" (Tirmizi, Salat: 142, (194); Şeybani, Kitabu’l-Asar, II, 83; Serahsi, el-Mebsut, I, 128; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 55).
Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre ezan okunurken, yukarıdaki görüşte olduğu gibi ilk tekbirler dört, diğer cümleler ikişer kere söylenir Kamete gelince; Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre baştaki tekbir ile "kad kameti’s-salah" cümlesi ikişer sefer, diğer cümleler birer sefer söylenir. Maliki mezhebine göre ise, kamette tekbirler ikişer sefer, diğer cümleler birer sefer söylenir (Nevevi, el-Mecmu’, III, 90, 94-97). Bu konuda şu rivayeti delil almışlardır: "Rasulüllah (s.a.s.), Bilal’e cümleleri ikişer kere söyleyerek ezan, birer kere söyleyerek de kamet okumasını emretti." (Buhari, Ezan, 359).
14 Şubat 2015 - 08:08:40
Son Sorular:
2844 Gün 12 Saat 18 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3414 Gün 2 Saat 30 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3444 Gün 17 Saat 11 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3454 Gün 14 Saat 53 dk. önce soruldu
cansu sordu
3458 Gün 10 Saat 12 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3466 Gün 9 Saat 17 dk. önce soruldu
emre sordu
3469 Gün 11 Saat 3 dk. önce soruldu
berkay sordu
3473 Gün 5 Saat 21 dk. önce soruldu
ali sordu
3475 Gün 13 Saat 2 dk. önce soruldu
canan sordu
3475 Gün 19 Saat 32 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3480 Gün 5 Saat 14 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3487 Gün 12 Saat 27 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3492 Gün 9 Saat 8 dk. önce soruldu
hakan sordu
3496 Gün 9 Saat 44 dk. önce soruldu
arda sordu
3498 Gün 7 Saat 6 dk. önce soruldu
Kerem sordu