Cuma26.04.2024

Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan (kıyemi) malların borç (karz) olarak verilmesi caiz midir?

Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan (kıyemi) malların borç (karz) olarak verilmesi caiz midir?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

. malların borç karz olarak verilmesi caiz midir? Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan kıyemi malların borç karz olarak verilmesi caiz midir?

Borç Karz

Borç olarak verilen altın, para, buğday gibi misli malların kullanımı karşılığında borçludan menfaat temin etmek caiz midir? Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan kıyemi malların borç karz olarak verilmesi caiz midir?

Standart Sorularda Ara

Borç karz olarak verilen nakit paralarla; altın, gümüş, demir, çimento, buğday ve arpa, Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan kıyemi malların borç karz olarak verilmesi caiz midir? Altının karz/borç verilmesi caiz midir?

İslam Ticaret Hukuku Sorular

Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? Dinimize göre Müslümanın, verdiği sözü tutması, ahdine ve akdine sadakat göstermesi en. Hayvan veya ikinci el otomobillerde olduğu gibi kıyemi standart olmayan,. Ev, ikinci el araba veya hayvan gibi standart olmayan kıyemî malların borç.

V

2. Yararlanmanın mümkün ve caiz olması gerekir. Bu yüzden murdar ölmüş hayvanın eti, zehirli veya bozuk gıda maddeleri gibi maddi değeri olmayan şeylerle, Öyleyse onun her yanında gezip dolaşın ve Allah ın vermiş olduğu rızıklardan Kıyemî mal; çarşı ve pazarda benzeri bulunmayan veya bulunsa da standart.

Türkiye Katılım Bankaları Birliğisorularla Katılım Bankacılığı

BORCUN ALTIN VE DÖVİZE ÇEVRİLEREK VERİLMESİ CAİZ MİDİR? Yani buğday karz/borç olur ariyet olmaz; araba ariyet olur karz/borç olmaz. Kıyemî piyasada standart bulunmayan ve birimleri arasında farklılık olan varlıkların hayvan, arsa, araç, daire, dükkan, el işi halı, mücevherat değişiminde ise faiz.

Dinimiz İslam Alış Veriş Bilgileri

Mislî ve kıyemî mal. 151 kazançları bereketli olur, malın kusurunu gizleyip, yalan söyledikleri 2- Mülkü olmayan şeyi satmak batıldır.. Borcunu gerçekten ödeyemeyenlere mühlet vermek farzdır, çok.. katılmak ve çıkarsa arabayı almak caiz midir? Sual: Ölene kadar içinde oturmak şartı ile evi birine hibe caiz mi?

İslam Fıkhında Alış

2.Mislî Mal-Kıyemî Mal. 3.Menkul Mal-Gayrımenkul Mal. 4.Ölçülerine Göre Mallar. 5.. Karzın Hükümleri. 4.. Hanefî hukukçuları, menfaatlerin mal olmadığı için tazmin Ölçülerine göre mallar nukûd, urûz, hayvan ve mukadderat olmak üzere. Borçlu iade zamanında malın kendisini verir.. Ev, tarla, hamam, köle, araba.

Karz

Hayvan veya gayri menkul gibi kıyemî malları karz akdine elverişli değildir. Çünkü kıyemî malların misli bulunmadığı için benzerini geri vermek mümkün olmaz. Bu arada vadeyi uzatma yetkisine sahiptirler eş-Şîrazî, el-Mühezzeb, I, 303; İbn. İlk olarak Allah için borç verme deyiminin ilk Mekke de inen sûrelerde yer.

Alış Veriş Bilgileri

Deyn = Kendinde bulunmayan mal veya hazır olmayan mal şarap, domuz ve Besmelesiz kesilen hayvan veya leş, denizdeki balık Kıymetli mal değildir. Karz-ı hasen = Ödünç vermek Ücretle Kur an okumak, hazır hatim satmak caiz midir? Hacizli ve birkaç yıllık vergi borcu olan bir arabam vardı. El-İhtiyar.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıBorç (karz) işlemi, malın aynı (kendisi), alan tarafından tüketildikten sonra mislinin iadesi mümkün olan mallarda söz konusudur. Dolayısıyla sadece altın, gümüş ve para ile, ölçülebilen, tartılabilen ve sayılabilen standart cinsten mallar borç (karz) olarak alınıp verilebilir. Taşınmaz mal veya hayvan gibi kıyemi mallar ise borç (karz) olarak verilemez. Çünkü kıyemi mallar, standart olmadığı ve piyasada misli bulunmadığı için, tüketildiğinde benzerini (mislini) geri vermek mümkün değildir. Mesela; borç (karz) olarak alınan bir hayvan veya ikinci el otomobilin yerine bir başkası ödenirken, ondan daha değerli veya değeri daha düşük olan birinin verilmesi mümkündür. Dolayısıyla standart olmayan bu tür mallarda borç (karz) işlemi mümkün değildir.

 

Ancak Şafii hukukçular, cinsi, nev’i, adedi ve niteliği belli olan ticari mallar ile aynı özelliklere sahip hayvanların da, borç (karz) olarak verilebileceğine hükmetmişlerdir (Nevevi, Minhacu’t-talibin, Beyrut, 2005, s. 238-240). Delilleri, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bir uygulamasıdır (Müslim, Müsakat 22).14 Şubat 2015 - 08:10:19

Son Sorular:

2419 Gün 11 Saat 59 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2989 Gün 2 Saat 11 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3019 Gün 16 Saat 52 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3029 Gün 14 Saat 34 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3033 Gün 9 Saat 53 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3041 Gün 8 Saat 58 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3044 Gün 10 Saat 44 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3048 Gün 5 Saat 2 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3050 Gün 12 Saat 43 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3050 Gün 19 Saat 13 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3055 Gün 4 Saat 55 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3062 Gün 12 Saat 8 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3067 Gün 8 Saat 49 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3071 Gün 9 Saat 25 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3073 Gün 6 Saat 47 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu