Cuma03.05.2024

Anne-baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi?

Anne-baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi?

Ziyaretçi

Anne Baba Sağlıklarında Mallarını Çocuklarına Bağışlayabilirler Mi

Miras konusu aileler arasında birçok sıkıntılara yol açabilmekte.Bu nedenle Anne , Baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi?

Anne

Anne baba sağken mal paylaşımı İnsan, mülkiyetinde bulunan mal üzerinde dilediği gibi tasarruf hakkına sahip olduğundan, çocuklarından.

Anne

Anne-baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi? Kendisine babası tarafından yapılan hibeyi kabul etmeyen kimsenin sorumluluğu var mıdır.

Standart Sorularda Ara

9 Babanın üzerinden haccın borcu düşer mi düşmez mi size göre? Kendi malı olduğu için de dilediği tasarrufu yapma hakkı vardır. Ayrıca annem kurbanını bizde kesiyor ayrı olarak ben kesersem. halde faydalanmadan çocuklarına ve ailesine faydalandırmadan bir vakfa bağışlamak doğru mudur?

Para Harcamadan Elde Edilen Hayvan Kurban Olur Mu?

2 Kalıcı dövme ile geçici dövmenin bu konudaki hükmü aynı mıdır?. Anne-baba sağlıklarında mallarını çocuklarına bağışlayabilirler mi?

Oruçlu İken Buruna Göze Damlatılan İlaç Orucu Bozar Mı?

Ana rahmindeki çocuk için kurban kesmek gerekir mi? Hz.Adem in çocukları Allah için kurban kesmişlerdi, ama birisinin niyeti halis gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.. Kurbanını keser ve etini olduğu gibi bir şahsa, şahıslara, ya da kurumlara bağışlayabilir.

Kurban Kesmekle İlgili Sık Sorulan Sorular Ve Cevapları Nelerdir

Bunu kabul ettiniz mi ve bu hususta ağır ahdimi üzerinize aldınız mı? demişti.. Cevap: Bir uyanık 5 lira değerinde bir malı 15 liraya satıyor. Ancak bu salatü selam, sağlıklı bir yorum yapılması kaydıyla, güzel manaları olan.. olduğu kimseler de anne ve babası, dede ve ninesi, çocukları ve torunları, hanımı yiyemez.

Alo Fetva Hattı

3 Pek çok anne-baba, evlatlarını ayakları üzerinde durabilecek Bir babanın malını ölmeden önce çocukları arasında paylaştırması ya Mirasla ilgili dinî açıdan aklımıza en çok takılan Haram yollarla elde edilen miras kabul edilebilir mi? özellikle eğitim hizmeti veren hayır kurumlarına da bağışlayabilir.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıKişi, mülkiyetinde bulunan mal üzerinde dilediği gibi tasarruf hakkına sahip olduğundan, çocuklarından birine bağışta bulunurken diğerlerinin muvafakatını almak zorunda değildir. Bununla birlikte, anne babanın çocuklarına karşı başlıca görevlerinden biri de aralarında herhangi bir ayırım yapmaksızın onlara karşı eşit muamelede bulunmaktır. Böyle bir davranış, onların görevi olduğu kadar çocuğun da tabii hakkıdır. Çocukların kız-erkek, büyük-küçük olması sonucu değiştirmez. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Allah’a karşı sorumluluk bilinci içinde olun ve çocuklarınız arasında adaletli davranın." (Buhari, Hibe, 12-13; Müslim, Hibat, 13) buyurmuştur. Ayrıca bir başka rivayette belirtildiğine göre, sahabeden Beşir b. Sa’d, oğlu Nu’man’a bir hibede bulunmak ve Hz. Peygamber’i (s.a.s.) de buna şahit tutmak istemişti. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s.); "Öteki çocuklarına da bir şey bağışladın mı? " diye sormuş, hayır, cevabını alınca da, "Allah’tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli davranın." (Buhari, Hibe, 12-13; Müslim, Hibat, 9-19) buyurmuştur.

 

Buna göre anne-baba, çocuklarına bağışta bulunurken eşitliğe riayet etmelidir. Çocuklardan biri veya bir kısmının, tedavisi imkansız bir hastalığa yakalanması, engelli olması, büyük bir borç yükü altında bulunması, ailesi kalabalık olup geçim sıkıntısı çekmesi, ilmi faaliyetlerde bulunup da ihtiyaç içinde olması gibi sebeplerle bazılarının ötekilerden daha muhtaç durumda olmaları halinde, kendilerine ihtiyaçları oranında fazla verilebilir. Şu kadar var ki, mümkün olduğu takdirde bu konuda diğer çocukların da rızalarının alınması daha uygun olur. Bütün bunlara rağmen, doğru olmamakla birlikte kişi çocuklarından sadece birisine veya bazılarına mal vermiş ise bu tasarruf hukuken geçerlidir (Maverdi, el-Havi, VII, 544-545; Kasani, Bedai, VI, 127; İbn Kudame, el-Muğni, VI, 298-300; Şirbini, Muğni’l-Muhtac, II, 401).14 Şubat 2015 - 08:11:01

Son Sorular:

2426 Gün 11 Saat 46 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2996 Gün 1 Saat 57 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3026 Gün 16 Saat 39 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3036 Gün 14 Saat 21 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3040 Gün 9 Saat 40 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3048 Gün 8 Saat 45 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3051 Gün 10 Saat 31 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3055 Gün 4 Saat 49 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3057 Gün 12 Saat 30 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3057 Gün 19 Saat 0 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3062 Gün 4 Saat 42 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3069 Gün 11 Saat 55 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3074 Gün 8 Saat 36 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3078 Gün 9 Saat 12 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3080 Gün 6 Saat 33 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu