Cuma19.04.2024

Teravih namazı kaç rekattır?

Teravih namazı kaç rekattır?

Ziyaretçi

Teravih Namazı Nasıl Kılınır Kılınışı Niyeti Kaç Rekattır Cemaatle Tek

Teravih namazı kılınışı, Dört Rekatta Bir Selam Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı, Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına.

Teravih Namazı Kaç Rekattır Nasıl Kılınır

Teravih Namazı farz değil sünnettir, peki kaç rekattır, ayrıntılı olarak nasıl kılınır işte tüm bu soruların yanıtı internethaber sitesinde.

Teravih Namazı

Sual: Teravih namazı kaç rekattır? Cemaatle kılmak gerekir mi? CEVAP Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı.

İslamilmi.com Teravih Namazı Kaç Rekattır ? Nasıl Kılınır

3 İslamilmi Hadis-i Şerifler,Namaz Nasıl Kılınır ? Sureler, Dualar, Evliyalar, ilahiler.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıHz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Bu konuda Hz. Ömer’in Teravihi cemaatle kılınmasını başlatmasıyla ilgili haberlerden ve Hz. Aişe’nin, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan ayındaki gece namazlarıyla ilgili hadisinden hareketle bir sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu konudaki haberler şöyle değerlendirilebilir:

 

Rasulullah’ın (s.a.s.) Ramazandaki gece namazları sorulduğunda, Hz. Aişe, "Rasulullah, Ramazan ve Ramazan dışındaki gecelerde on bir rekattan fazla (nafile namaz) kılmamıştır." (Buhari, Teheccüd, 16) karşılığını vermiştir. Başka bir rivayette bu sayı on üç olarak zikredilmektedir (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 17). Öncelikle bu hadisin Teravih namazı hakkında olduğu konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Diğer taraftan Hz. Aişe’nin, Allah’ın elçisinin Ramazan ayında ve Ramazan dışındaki gecelerde on bir veya on üç rekat namaz kıldığını belirtmesi, onun devamlı olarak kıldığı bir gece namazının bulunduğunu göstermektedir. Zaten Kur’an-ı Kerim’de de, "Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. Umulur ki Rabbin, seni övgüye değer bir makama gönderir." (İsra, 17/79) buyurulmaktadır.

 

Bundan da anlaşılmaktadır ki, bu soru, Ramazan ayında Hz. Peygamber (s.a.s.)’in diğer ibadetlerinde olduğu gibi, gece namazlarında da bir artış olup olmadığını öğrenmek amacıyla sorulmuştur; teravih namazı ile ilişkisi yoktur. Hz. Aişe’den rivayet edilen, "Rasulullah (s.a.s.) Ramazan ayında, diğer aylarda görülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli bir gayret gösterirdi. Son on günde, geceyi ihya eder, ailesini de uyandırırdı." (Buhari, Fazlu Leyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikaf, 8) hadisi bu görüşü desteklemektedir. Diğer yandan, bu hadisin teravihin meşru kılınmasından önce mi, yoksa sonra mı olduğu da belli değildir.

 

Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat (İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 391, 393). Hz. Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 334; Ayni, Umdetü’l-Kari, V, 357; Şevkani, Neylü’l-evtar, III, 61).

 

Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır.

 

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.14 Şubat 2015 - 08:07:57

Son Sorular:

2413 Gün 0 Saat 44 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2982 Gün 14 Saat 55 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3013 Gün 5 Saat 37 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3023 Gün 3 Saat 19 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3026 Gün 22 Saat 37 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3034 Gün 21 Saat 43 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3037 Gün 23 Saat 29 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3041 Gün 17 Saat 47 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3044 Gün 1 Saat 28 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3044 Gün 7 Saat 58 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3048 Gün 17 Saat 40 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3056 Gün 0 Saat 53 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3060 Gün 21 Saat 34 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3064 Gün 22 Saat 10 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3066 Gün 19 Saat 31 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu