Çarşamba15.04.2026

Namazda sureleri mushaf’taki sıraya göre okumanın hükmü nedir?

Namazda sureleri mushaf’taki sıraya göre okumanın hükmü nedir?

Ziyaretçi

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıNamazda okunan ayet ve surelerin, gerek bir rekat içinde gerekse ikinci rekatla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf’taki sıraya göre yukarıdan aşağı okunması uygundur. İlerideki bir süreyi veya ayeti okuduktan sonra, ardından gerideki bir ayet ve sureyi okumak mekruhtur. Fakat bu, namazı geçersiz kılacak boyutta değildir. Burada söz konusu olan gereklilik, esasında namazın değil tilavetin bir vacibidir (İbn-i Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 268-269). Tertibe riayetin vacip olduğu görüşü, sure ve ayetlerin sırasının insanlar tarafından değil de, Hz. Peygamber tarafından (tevkifen) belirlendiği kabulüne dayanmaktadır. Ancak, surelerin içlerindeki ayetlerin tertibinin tevkifi olduğunda ittifak bulunmakla birlikte, sureler arasındaki tertibin tevkifi olduğu konusunda İslam alimleri arasında ittifak yoktur. Bu sebeple namazda, surelerin sıraya göre okunması hakkında farklı görüşler ortaya atılmıştır. Hanefi mezhebinde, hem ayetler hem de sureler arasında tertibe riayet edip sırayı takip ederek okumak gerekli görülmüştür. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bir gece namazında sıraya riayet etmeden, önce Nisa süresini sonra Al-i İmran süresini okuması gibi olayların ise, henüz tertip gerçekleşmeden önceki bir zamanda meydana geldiği belirtilmektedir (Nevevi, Sahih-i Müslim bi Şerhi’n-Nevevi, VI, 61-62).

 

Sırayı tersine çevirmeksizin, okuma esnasında ilerideki bir yere geçerken, aradaki tek bir sure veya ayetin atlanması da mekruh kabul edilmiştir. Fakat bu, bir öncekinden daha hafif derecede bir mekruhtur. Sonraki rek’atte ileriden okunacaksa, uygun olan, en az iki ayet veya iki sure atlayarak okumaktır. Alimlerden bazıları, sıraya riayet etmeme şeklindeki değişik hareketlerin sadece farzlarda mekruh olduğunu, nafile namazlarda mekruh olmayacağını söylemişlerdir (İbn-i Abidin, Reddü’l-muhtar, II, 268-269; Muhammed Hattab es-Sübki, el-Menhelü’l-Azbül-Mevrud Şerhu Sünen-i Ebi Davud, VII, 260). Aksi görüşte olanlar ise şunu delil getirmektedirler: Hz. Peygamber (s.a.s.), Hz. Bilal’in (r.a.), nafile bir namaz olan teheccüdü kılarken bir sureden diğerine atladığını duyduğunda, ona: "sureyi olduğu gibi oku" buyurmuştur (İbn Ebi Şeybe, Musannef, III, 629).

 

Sonuç olarak, namazda sure ve ayetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruhtur. Fakat bu, namazı bozacak ve tekrar kılmayı gerektirecek boyutta bir yanlışlık değildir.14 Şubat 2015 - 08:08:52

Son Sorular:

3138 Gün 16 Saat 21 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3708 Gün 6 Saat 32 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3738 Gün 21 Saat 14 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3748 Gün 18 Saat 55 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3752 Gün 14 Saat 14 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3760 Gün 13 Saat 20 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3763 Gün 15 Saat 5 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3767 Gün 9 Saat 23 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3769 Gün 17 Saat 5 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3769 Gün 23 Saat 34 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3774 Gün 9 Saat 17 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3781 Gün 16 Saat 30 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3786 Gün 13 Saat 11 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3790 Gün 13 Saat 46 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3792 Gün 11 Saat 8 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu