Cumartesi27.04.2024

"Esma-i Hüsna" ne demektir?

"Esma-i Hüsna" ne demektir?

Ziyaretçi

Esma

Esma-i Husna, Allah´ın güzel isimleri demektir. Kim bunları Esma-i Husna´yı manalarını anlayarak sayar, bunlarla Allah´ı zikrederse Cennete girer.

Allah'ın İsimleri Esma

Sual: Esma-i hüsna ne demektir? CEVAP Esma-ül hüsna, Allahü tealanın güzel isimleri demektir. Arapça orijinal yazılışları için buraya tıklayınız! Allahü tealanın.

Allah'ın İsimleri Esma

Esma-i hüsna ne demektir? Esma-ül hüsna, Allahü tealanın güzel isimleri demektir. Allahü tealanın Tirmizi de bildirilen 99 ismi şunlardır 1- Allah: Her ismin .

Yeni Ümit Dergisi

Esma-i Hüsna tabiri bizzat Kur an a aittir ve dört yerde geçer. buyurmuştur.4 Demek ki, tek bir salih kul, cin veya meleğe bildirilmiş ya da kimseye bildirilmeyip .

Esma

4 Esma i hüsna nedir? İsmin çoğulu olan esma kelimesi ile, en güzel manasındaki hüsna kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan.

Cennetin Anahtarı Esma

Esma-i Hüsna, Allah a aittir ve en güzel isimler anlamına gelir. Bu isimler aynı zaman da Allahu Teala nın özelliklerini bildirmek için kullanılır. O Rahman dır.

Esma

ESMA-İ HÜSNA. Ayet ve hadislerde Allah ın isimleri En güzel isimler anlamında ىَن ْسُحْلا ُءاَم ْسَ ْلَاel-esmaü l-hüsna şeklinde ifa- de edilmektedir. 1. Ayetlerde.

Imam

Hamd olsun Allah a ki, Kitab-ı Celtlinde «Allah, Esma-ı hüsna sahibidir; Onu bu güzel.. Bu yoldan ayrılan, başarı kaydetme imkanını aslen yitirmiş demektir.

Esma

Esma-i Hüsna Allahü tealanın Ünlü 99 ismi. Allah ismini kullanmak istemeyip, bunun yerine tanrı demek veya doksan dokuz isimden birini bile kullanmak.

Sızıntı Dergisi

Esma-i hüsna, en güzel ve en alî isimler manasına Zat-ı Ulûhiyet in esma-i sübhaniyesi demektir. Kur an-ı Kerim ve Sünnet-i Sahiha da ilahî isimler hep bu.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir Kullanıcıİsmin çoğulu olan esma kelimesi ile, "en güzel" anlamındaki hüsna kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan esma-i Hüsna, "en güzel isimler" anlamında yüce Allah’ın bütün isimleri için kullanılan bir terimdir. Kur’an-ı Kerimde "Allah, kendisinden başka ilah olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur." (Taha, 20/8), "En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O galiptir, hikmet sahibidir." (Haşr 52/24) mealindeki ayetlerde de ifade edildiği gibi en güzel isimler Allah’a mahsustur. Çünkü bütün kemal ve yetkinliklerin sahibi O’dur. O’nun isimleri en yüce ve mutlak üstünlük ifade eden kutsal kavramlardır. Allah’ın isimlerine esma-i ilahiyye de denilir.

 

Allah Teala’nın Kur’an’da ve sahih hadislerde geçen pek çok ismi vardır. Kul bu isimleri öğrenerek Allah’ı tanır, O’nu sever ve gerçek kul olur. Kur’an’da "En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin." (A`raf, 7/180) buyrularak, esma-i hüsna ile dua ve niyazda bulunulması emredilmiştir. Esma-i hüsnanın birden fazla olması, işaret ettiği zatın birden çok olmasını gerektirmez, bütün isimler o tek zata delalet ederler: "De ki: İster Allah deyin, ister Rahman deyin, hangisini deseniz olur." (İsra, 17/110)

 

Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, yüce Allah’ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhari, Da`avat, 68; Tevhid, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizi, Da`avat, 82). Hadislerde geçen "saymak" (ihsa) ve "ezberlemek" (hıfz) ile maksat Allah’ı güzel isimleriyle tanımak ve O’na iman, ibadet ve itaat etmektir. Allah’ın isim ve sıfatları 99 isimden ibaret değildir. Allah’ın ayet ve hadislerde geçen başka isimleri de vardır. Hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamına değil, bu isimlerin Allah’ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir.14 Şubat 2015 - 08:10:52

Son Sorular:

2421 Gün 0 Saat 57 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2990 Gün 15 Saat 9 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3021 Gün 5 Saat 50 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3031 Gün 3 Saat 32 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3034 Gün 22 Saat 51 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3042 Gün 21 Saat 56 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3045 Gün 23 Saat 42 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3049 Gün 18 Saat 0 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3052 Gün 1 Saat 41 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3052 Gün 8 Saat 11 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3056 Gün 17 Saat 53 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3064 Gün 1 Saat 6 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3068 Gün 21 Saat 47 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3072 Gün 22 Saat 23 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3074 Gün 19 Saat 45 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu