Perşembe25.04.2024

Emanet malı kullanmak caiz mi?

Emanet alınan bir mal (vedia), sahibinin izni olmadan kullanılır veya başkasına emanet olarak verilir, sonra da bu haksız tasarrufa son verilirse, tazmin gerekir mi?

Ziyaretçi

Emanet Mal

Arkadaşa 50 versem caiz mi? Çünkü malı henüz kesin olarak satın almamıştın. Sual: Emanet bırakılan parayı kullanarak, para kazanmak haram olur mu?

Depozit Kapora Ve Komisyon

Emaneti de izinsiz kullanmak caiz olmaz. Bunun Çünkü hakikatte malı satan kendisidir. İşsiz ve zor durumda olduğum için, bu teklifi kabul etmem caiz midir ?

Emanet Vedia

Kişinin kendisine teslim edilen bir malı vedia, sahibinin izni olmadan bir başkasına Emanet malın, korunduğu yerden başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

Standart Sorularda Ara

Emanet malın, korunduğu yerden başka bir yere nakledilmesi caiz midir? Emanet vedia alınan bir mal sahibinin izni olmadan kullanılır ve kullanım süresi .

Alışveriş

Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? emanet edilen kişi, emanet malı vedia koruması karşılığında ücret talep edebilir mi?

Spot Malları Kullanmak Caiz Midir? Ticarette Dikkat Edilecek Hususlar

7 Spot malları kullanmak caiz mi ya da garantisiz malları kullanabilr.. Çünkü helal ve harama dikkat, bizlere emanet edilen malın temizliği ve.

Dördüncü Mektûb

Tazmîn etmeden evvel, habîs malı kullanmak caiz olmadığı için, tam mülk bir kimsenin malını zor ile almak veya kendindeki emanet malı inkar etmekdir.

Buluntu Mallar İlmihali

Kuran, Müslümanların doğru, adil olmalarını, emaneti ehline vermelerini İlan edilen süre içinde sahibi çıkmayan bir malı bulan kişi çok fakirse kendisi kullanabilir mi? Buluntu malları devlete teslim etmek de caizdir.

Dinimiz İslam Alış Veriş Bilgileri

Emanet mal. 50 Sual: Bir malı beğendirmek gayesiyle yemin etmekte mahzur var mıdır?.. Sual: Çöpe atılan kullanılmış eşyaları alıp kullanmak caiz mi, kul.

Ödünç Ödenirken

Emanet verilen para, helak olursa, bakkal ödemez. Dürer Sual: Ödünç alınan parayı, başkasına ödünç vermek caiz midir? CEVAP Evet. Depoziti Kullanmak. Sual: Evimi kiraya verirken bir miktar depozit almak ve bu parayı kullanmak caiz midir? Sual: Başkasının malını kazaen kıran yahut zarar veren tazmin eder mi?

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıEmanet (vedia) alınan bir mal sahibinin izni olmadan kullanılır ve kullanım süresi içerisinde malda herhangi bir zarar oluşmaz, sonra da bu haksız tasarrufa son verilirse, bundan sonra meydana gelen bir zarardan dolayı tazmini gerekmez. Çünkü tazmini gerektirecek sebepler ortadan kalkmıştır. Fakat emaneti elinde bulunduran kişi malı yerine koyarken, daha sonra tekrar kullanma niyeti taşıyorsa; o zaman yeniden kullanmadan önce bile olsa, meydana gelen zararı tazmin eder (Merğinani, el-Hidaye, III, 209; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 374).

 

Şafiilere göre ise, söz konusu kişi sonradan haksız tasarruflarına son verse bile, sahibinin izni olmadan emanet edilen malı, haksız bir şekilde kullanmış olduğu için her halükarda tazmin etmekle yükümlü olur (Nevevi, Minhacu’t-talibin, 360, 362). Bu konuda örf belirleyici bir kural olarak uygulanabilir.14 Şubat 2015 - 08:10:15

Son Sorular:

2418 Gün 8 Saat 39 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2987 Gün 22 Saat 50 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3018 Gün 13 Saat 32 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3028 Gün 11 Saat 14 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3032 Gün 6 Saat 33 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3040 Gün 5 Saat 38 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3043 Gün 7 Saat 24 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3047 Gün 1 Saat 42 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3049 Gün 9 Saat 23 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3049 Gün 15 Saat 53 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3054 Gün 1 Saat 35 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3061 Gün 8 Saat 48 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3066 Gün 5 Saat 29 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3070 Gün 6 Saat 5 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3072 Gün 3 Saat 26 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu