Cuma03.05.2024

Dioksin nedir?

Dioksin'in gıdalarda yüksek miktarda olmasının sebebi nedir? Dioksin yediğimiz gıdalara nasıl girer?

Toygun Balcıoğlu

Dioksin Nedir

Dioksinler, klorlu dioksinler ve furanlar; klor içeren organik kimyasalların çeşitli pestisitler gibi ve plastik maddelerin üretimi, mikroorganizmalar tarafından.

Dioksin Nedir? Dioksin Kaynakları Nelerdir? » Bilgiustam

Dioksin, benzer yapıya sahip olan büyük bir grup kimyasal bileşiğin genel ismidir . Bu bileşikler karbon, oksijen, hidrojen ve klor atomlarından oluşmaktadı.

Dioksin Nedir?

Dioksin. Nedir? GIDA TARIM VE HAYVANCILIK. BAKANLIĞI. Yıl: 2014 Sayı: 7. Dioksin olarak isimlendirilen bileşen grubu birden çok klor bağlı dioksinler,.

Food

Bir tek dioksin diye bir şey yoktur, fakat iki oksijen köprüsüyle birbirlerine bağlanmış hayvan testlerinde kansere neden olan maddeler şüphelidir; dioksin gibi.

Dioksinler Nedir?

+. +. +. HEKSAKLOROBENZEN. POLİKLORLANMIŞ BİFENİLLER PCB. +. +. +. +. +. POLİKLORLANMIŞ DİOKSİNLER PCDD. POLİKLORLANMIŞ FURANLAR .

Dioksin Skandalı Ve Ortaya Getirdiği Zararlar

Almanyada 500 ton dan fazla dioksinin gıda zincirine karıştığı saptandı.Peki Almanya daki skandala sebep olan bu dioksin nedir? Sağlığa.

Dioksin

dioxin denilen bu madde dogada her menem sey icinde bulunur.anne sutunden tutun da sebze meyveye kadar neyi tutup siktiysaniz icinden cikacaktir bu.

Plastik Ve Bilinen En Kanserojen Madde Dıoksın

Bu tür ürünler geri kazanım sırasında da, gereksiz hammadde ve enerji kullanımına ve diğer birçok tehlikeli atığa neden olurlar. Dioksin, bunların başında gelir.

Gıdalarda Dioksin Kontaminasyonu Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Dioksin ve benzeri bileşikler hemen her yerde bulunabilen insan ve hayvan. az miktardaki klorun orman yangınları sırasında dioksin oluşumuna neden.

Zootekni Derneği

Bir tek dioksin diye bir şey yoktur, fakat iki oksijen köprüsüyle birbirlerine bağlanmış iki klorlu benzen halkası içeren bileşen grubunun genel ismidir. İsmini son.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

slma çalışkanBir tek dioksin diye bir şey yoktur, fakat iki oksijen köprüsüyle birbirlerine bağlanmış iki klorlu benzen halkası içeren bileşen grubunun genel ismidir. İsmini son bağlanmadan almıştır (di = 2, okso = oksijen bağlama). Son zamanlarda haberlerde daha çok çıkan dioksin 2,3,7,8-tetraklorin – dibenzo-p-dioksin (TCDD) olarak adlandırılır. Düz bir moleküldür (uzaysal resme bakınız) ; iki benzen halkası gri renklidir. 4 klor atomu (yeşil), benzen halkasına simetrik olarak bağlanmıştır ve oksijen atomları kırmızı ile gösterilmiştir.Klor atomlarının sayısı değişkenlik gösterir, değişiklik dioksinlerin büyük gruplarının varlığı ile sonuçlanır.
Dioksinler, oksijence fakir ortamda, klorlu bileşenlerin ısıtılmasıyla elde edilir. Çoğu dioksin az oksijen içeren ortamlarda, klor varlığında (örneğin sofra tuzundan) organik maddelerin yanması ile oluşur. Bu birkaç yıl önce ineklerin yakma fırınlarının yakınında otlatılmasıyla dioksin krizine sebep olmuştur. Dioksin oksijenin yeterli olduğu ve doğru yanma sıcaklığının olduğu ortamlarda oluşmaz.
Dioksinler ayrıca doğal olarak da beyaz rot mantarları tarafından üretilebilir. Bunlar, kullanılmayan yapılarda gelişebilen, beyaz koloni oluşturan küflerdir. Burada dioksinler ligninden elde edilmektedir. Dioksinler ayrıca, tahtaların yanması ile de oluşabilir, örneğin yeterli havalandırma olmadığında ev veya orman yangınlarında.
Dioksinler çevreye değişik yollarla girebilir. Güneş ışığı ile yavaşça yok edilirler ve ayrıca çevredeki küflerin aktiviteleri ile yok edilirler. Bu nedenle dioksinler doğada uzun süre kalır.
Dioksinler, suda çözünmez, fakat yağda çok çözünür. Kül parçaları sayesinde dioksinler bitkilerde örneğin çimlerde bulunabilir. Bir inek bu çimi yediğinde, vücuduna dioksin alıp, yağında dioksini depolayacaktır. İnek, sütü ile dioksini atabilir. Aynı şekilde insanlarda da gözlenir. Dioksinler vücuda gıdalarla girer ve vücut yağında depolanır ve uzun bir süre orada kalır. İnekler gibi anne sütü de dioksinin atılması için en önemli yoldur. Bu nedenden ötürü insan sütü az miktarlarda dioksin içerir.
Hemen hemen, bütün hayvan yağları az miktarda dioksin içerir. Prensipte, bitkisel yağlar hiç dioksin içermezler. Normalde, dioksin miktarı maksimum kabul edilebilir alım miktarının altındadır.
Kuzey Amerika'da dioksinin günlük alım miktarı. Avrupa verileri kolaylıkla bulunamaz, fakat çok fazla değişmeyecektir.Dioksin bir gıdada yüksek miktarlarda oluşması sadece endüstriyel kazalar ile (Seveso) veya kimyasal bozulmalar (Belçika'da ki olayda yansıtıldığı gibi) ile mümkün olmaktadır. Çünkü birçok gıdaya yayılabilecek kadar bozulması zordur.
Dioksin çok toksiktir. İnsan yapımı maddeler arasında en toksik (başlıca) olanlarından bir tanesidir. Ayrıca epeyce toksik olan birkaç doğal maddeler de vardır.06 Temmuz 2015 - 10:19:07

Son Sorular:

2427 Gün 1 Saat 35 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2996 Gün 15 Saat 46 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3027 Gün 6 Saat 28 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3037 Gün 4 Saat 9 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3040 Gün 23 Saat 28 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3048 Gün 22 Saat 34 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3052 Gün 0 Saat 19 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3055 Gün 18 Saat 37 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3058 Gün 2 Saat 18 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3058 Gün 8 Saat 48 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3062 Gün 18 Saat 31 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3070 Gün 1 Saat 43 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3074 Gün 22 Saat 24 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3078 Gün 23 Saat 0 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3080 Gün 20 Saat 22 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu