Perşembe26.06.2025

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulur mu?

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulur mu?

Ziyaretçi

Namaz Çeşitleri

Bedeninde dövme bulunan kişinin namazı geçerli olur mu? Kadınlar abdest aldıktan sonra oje veya sadece kalben yapılsa yeterli olur mu? Kadınlar başı açık ve çorapsız namaz kılabilir mi? Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulur mu? Namaz vakitleri ne zaman sona erer?

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

NAMAZ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıBir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunsa, namaz tamamlanır (Buhari, Mevakit, 28). Bu namazı kaza etmeye de gerek yoktur. Ancak unutmamak gerekir ki bir özür olmadan namazı son vaktine bırakmak tahrimen mekruhtur.

 

Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda alimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebu Hanife güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebu Yusuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai’, I, 329; İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, I, 386; II, 254). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sabah namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş doğar veya ikindi namazının bir rekatı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadisine (Buhari, Mevakit, 27) dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Rüşd, Bidayetü’l-müctehid, I, 95; İbn Kudame, el-Muğni, II, 16-17).

 

Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanının okunması kılınmakta olan namazı bozmaz.

 14 Şubat 2015 - 08:09:14

Son Sorular:

2845 Gün 15 Saat 49 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3415 Gün 6 Saat 0 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3445 Gün 20 Saat 42 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3455 Gün 18 Saat 23 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3459 Gün 13 Saat 42 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3467 Gün 12 Saat 48 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3470 Gün 14 Saat 33 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3474 Gün 8 Saat 51 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3476 Gün 16 Saat 33 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3476 Gün 23 Saat 2 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3481 Gün 8 Saat 45 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3488 Gün 15 Saat 58 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3493 Gün 12 Saat 39 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3497 Gün 13 Saat 15 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3499 Gün 10 Saat 36 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu