Ayette Allah’ın her yerde var olduğu belirtildiğine göre, namaz kılarken neden belli bir istikamete dönülmektedir?
Ayette Allah’ın her yerde var olduğu belirtildiğine göre, namaz kılarken neden belli bir istikamete dönülmektedir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
NAMAZ
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir Kullanıcıİbadetlerde yapılan hareketlerin sebep ve hikmetleri bilinmeyebilir. Bunlar teabbüdidir; Allah öyle emrettiği veya Hz. Peygamber öyle yaptığı için yapılır. Bunların nedeni sorulmaz ve insanlar tarafından bilinmez (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, I, 447). Buna göre Allah Teala namazda Kabe istikametine yönelmemizi emretmiş, Hz. Peygamber de oraya yönelmiş ve "Benim namaz kıldığımı gördüğünüz gibi namaz kılınız" buyurmuştur (İbn Hibban, Sahih, Beyrut, 1414/1993, IV, 541).
Namaz kılarken kıbleye yönelmek namazın farzlarındandır. Kur’an-ı Kerim’de "Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mabet), Mekke’deki (Kabe)dir" (Al-i İmran 3/96); "(Ey Muhammed! ) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar! ) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rablerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir" (Bakara, 2/144) buyrulmaktadır.
Uzakta olan kişi Kabe’nin bizzat kendisine değil, onun bulunduğu tarafa yönelir, yüzünü ve yönünü o tarafa çevirir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 47). Namazın amacı, kalbin masivadan (Allah’tan başka her şeyden) ayrılıp yalnızca Allah’a yönelmesidir. Elbette ki Allah herhangi bir yönle kayıtlı ve sınırlı değildir. Fakat kalbin huzur ve sükunetini sağlamak bakımından, namazda herkesin yöneleceği bir yönün tayin edilmesi, belirlenmesi gerekir. Yukarıda meali verilen ayetle Peygamberimiz (s.a.s.)’in fiili uygulaması ve emirleri doğrultusunda kıbleye yöneliyoruz. Bu emre aykırı davrananların namazı geçerli olmaz.14 Şubat 2015 - 08:09:06
Son Sorular:
2845 Gün 14 Saat 58 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3415 Gün 5 Saat 9 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3445 Gün 19 Saat 51 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3455 Gün 17 Saat 32 dk. önce soruldu
cansu sordu
3459 Gün 12 Saat 51 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3467 Gün 11 Saat 57 dk. önce soruldu
emre sordu
3470 Gün 13 Saat 42 dk. önce soruldu
berkay sordu
3474 Gün 8 Saat 0 dk. önce soruldu
ali sordu
3476 Gün 15 Saat 41 dk. önce soruldu
canan sordu
3476 Gün 22 Saat 11 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3481 Gün 7 Saat 54 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3488 Gün 15 Saat 6 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3493 Gün 11 Saat 47 dk. önce soruldu
hakan sordu
3497 Gün 12 Saat 23 dk. önce soruldu
arda sordu
3499 Gün 9 Saat 45 dk. önce soruldu
Kerem sordu