Cuma26.04.2024

Vaktinde kılınamayan namazlar kaza edilebilir mi?

Vaktinde kılınamayan namazlar kaza edilebilir mi?

Ziyaretçi

Kaza Namazı Nedir Ne Zaman Kılınır?

4 Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmiyor. Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası.

Namazların Kazası

Kaza namazının delili nedir? Hz. Peygamber s.a.s. in namazı kazaya kalmış mıdır? Vaktinde kılınamayan namazlar kaza edilebilir mi? Hangi vakitlerde kaza ve.

Vaktinde Kılınamayan Namazlar Kaza Edilebilir Mi?

Kur an da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili namazının sadece sünneti vaktinde kılınamamışsa kaza edilebilir mi?

Kaza Namazları Ne Zaman Ve Nasıl Kılınır? Sünnetler De Kaza Edilir Mi?

Mesela, bugün vakit namazlarımı kıldım, yatsı namazından sonra mı kaza namazını Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir.

Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

Bir namazı vaktinde kılmaya eda vaktinden sonra kılmaya da kaza denir. Vaktinde kılınamayan namaza faite denir. Çoğulu fevait tir. Vaktinde Namaz kaza edilirken bir sıra gözetilmesi gerekir mi? Eğer namazı kaza edecek kişi tertip .

Namazların Kazası Kaza Namazı Namazları Kaza Etmek Kaza

. namazı kazaya bırakma, kaza namazı kılma, sünnetler kaza edilir mi, kaza namazı, kaza Vaktinde kılınamamış namazı ifade için kaçmış anlamındaki faite.

Kaza Namazları

Vaktinde kılınmayan böyle namazları kaza etmek lazımdır. Farz ve Kaza ettikten sonra tevbe ederse, afv olması ümit edilir. Sünnetler Yerine Kaza Kılınır mı.

Kaza Namazlarıyla İlgili Çeşitli Sorular

Sual: Kaza namazları nasıl kılınır, sırayla kılmak şart mı? CEVAP. Öğle vaktine 20 dakika kalıncaya kadar sünneti ile birlikte kaza edilmelidir. Sual: Kaza namazı Fakat terk edilen, yani özürsüz kılınmayan namazları ise acele kılmak farzdır.

Kaza Namazı

54 Aynı şekilde vaktinde kılınmayan her farz namazın hükmü de aynıdır. geçtikten sonra, kılınan namazın batıl olduğu anlaşılırsa, o namaz kaza edilmelidir. 1363- Dört rekatlık bir namaz kılınmadığı bilinir, fakat öğlen mi yoksa yatsı mı.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıNamaz, dinimizin ifasını emrettiği ibadetlerin en önemlisidir. Kelime-i şehadetten sonra, İslam binasının üzerine kurulduğu beş esastan birincisidir. Akıllı ve erginlik çağına ulaşan her Müslümana farzdır. Farziyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabittir.

Terk edilmesi ve -geciktirmeyi caiz kılan meşru bir mazeret yoksa- vaktinde eda edilmeyip kazaya bırakılması, en büyük günahlardandır. İma ile de olsa namaz kılabilecek birisi için namazın terk edilmesine hiçbir mazeret yoktur. Kazaya bırakılabilmesi için dinin meşru saydığı mazeret ise, unutma ve uyku gibi şuur dışı haller ile, o anda (vakti içinde) eda edebilme imkanının bulunmayışından ibarettir. Şüphesiz mazeret sayılan uyku, namaza kalkma azmi ile gerekli tedbir alındığı halde uyanılamayan uykudur.

Kur’an’da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. Peygamber bizzat kendisi vaktinde kılamadığı namazları kaza etmiş ve ashabına da bunu tavsiye etmiştir. Hendek savaşı sırasında harbin şiddetlenmesi nedeniyle ikindi namazını kılamamışlar; bunun üzerine "Bizi ikindi namazından alıkoydular. Allah onların evlerini ve kabirlerini ateşle doldursun." demiş ve ikindi namazını akşam ile yatsı arasında kaza etmiştir (Müslim, Mesacid ve Mevadi’u’s-salat, 203, 205). Ayrıca Hayber fethinden dönerken, bir yerde konakladıklarında gece uyuya kalmışlar ve vaktinde kılamadıkları sabah namazını güneş doğduktan sonra kaza etmiş ve "Kim namazı unutursa veya uyuyup kalırsa hatırlayınca onu kılsın" (Buhari, Mevakitu’s-Salat, 35; Müslim, Mesacid, 309, 314; Nesai, Mevakit, 55; Ahmed b. Hanbel, 2/428, 4/441) buyurmuştur.

Bir rivayette de Peygamberimiz uyuya kalıp kılamadıkları sabah namazından sonra yaptığı açıklamada şöyle buyurmuştur: "Dikkat edin! Sizin için, bende bir örnek vardır. Dikkat edin! Uyku sebebi ile namaz kaçırmakta bir taksir yoktur. Taksir ancak başka namazın vakti gelinceye kadar namazını kılmayan kimsede vardır. Kim namaz vakti uyuya kalırsa uyandığı zaman, o namazı kılsın! Ama ertesi gün, o namazı her zamanki vaktinde kılsın!" (Müslim, Mesacid ve Mevadi’u’s-Salat, 311).

Unutma ve uyuma gibi bir mazeret olmaksızın terk edilen namazların kazası ile ilgili herhangi bir hadis mevcut değildir. Fakat bu durum, mazeretsiz geçirilen namazların kazasının olmadığını göstermez. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.)’in veya bir sahabinin bilerek farz namazları terk etmesi düşünülemez. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bir mazeret sebebiyle vaktinde kılamadığı namazları kaza etmesi ve bu yönde tavsiyede bulunması mazeretsiz olarak terk edilen namazların öncelikli olarak kaza edilmesi gerektiğinin göstergesidir. Vaktinde kılınmayan namazın borçtur ve borç da ancak ödenmekle zimmetten düşer (Şevkani, Neylü’l-evtar, 2/243, 244). Nitekim Hz. Peygamber "Allah’a olan borç, ödenmeye en layık olandır." (Buhari, Sıyam, 42; Müslim, Sıyam, 154, 155) buyurmuştur. Ancak mazeretsiz olarak vaktinde kılınmayan namazların kaza edilmesiyle yetinilmeyip, ayrıca tövbe edilmesi gerekir.14 Şubat 2015 - 08:09:50

Son Sorular:

2420 Gün 1 Saat 20 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2989 Gün 15 Saat 31 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3020 Gün 6 Saat 13 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3030 Gün 3 Saat 55 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3033 Gün 23 Saat 14 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3041 Gün 22 Saat 19 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3045 Gün 0 Saat 5 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3048 Gün 18 Saat 23 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3051 Gün 2 Saat 4 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3051 Gün 8 Saat 34 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3055 Gün 18 Saat 16 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3063 Gün 1 Saat 29 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3067 Gün 22 Saat 10 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3071 Gün 22 Saat 46 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3073 Gün 20 Saat 7 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu