Pazar02.06.2024

Bir kimse kendisi ile müvekkili adına ortak olarak aldığı malın müvekkiline ait hissesini, kar vererek satın alabilir mi?

Bir kimse kendisi ile müvekkili adına ortak olarak aldığı malın müvekkiline ait hissesini, kar vererek satın alabilir mi?

Ziyaretçi

Vekalet Ve Komisyonculuk

Bir kimse kendisi ile müvekkili adına ortak olarak aldığı malın müvekkiline ait hissesini, kar vererek satın alabilir mi? Bir müslüman ile gayrimüslimin birbirlerini .

Standart Sorularda Ara

Bir kimse kendisi ile müvekkili adına ortak olarak aldığı malın müvekkiline ait hissesini, kar vererek satın alabilir mi? Bir kimse bir malı, vekaletini aldığı bir.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

Bir kimse kendisi ile müvekkili adına ortak olarak aldığı malın müvekkiline ait hissesini, kar vererek satın alabilir mi? Bir kimse bir malı, vekaletini aldığı bir.

Vekalet

Açıklama: Vekil, satışla mükellef tutulduğu bir malı kendi alacak olsa, o şeyi Böyle bir töhmeti yüklenmemek için, müvekkilin malını kendi adına satın alamaz, almamalıdır. 2702 - Ali Efendi Fetvalarından: Zarar verme kastı ile tayin olunan vekil kimsenin müvekkiline ait olarak elinde olan paradan, müvekkilden alacaklı.

Zekatla İlgili Diğer Hükümler

1924- Zekat olarak ayrılan malı müstahak olan birine hemen vermek farz 1925- Bir kimse, zekat ödeme gücüne sahip olduğu hal-de zekatını geciktirir ve 1928- İnsan, zekat olarak ayırdığı malı kendisine alıp, yerine başka bir şey koyamaz. bir malda iki kişi ortak olur ve onlardan birisi kendi hissesinin zekatını verir ve.

Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması Alacak

Hal böyle olunca,işin esası incelenerek sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekir. Hatta malik tarafından vekilin bir taşınmazın satışında, dilediği bedelle dilediği kimseye satış. Vekilin, müvekkil adına tahsil ettiği para için temerrüde düşmesine Çünkü satış tarihi itibariyle alacak muaccel olacaktır.

İslam Ticaret Hukuku Konuları

Buna karşılık mudarebe ortaklığında işletme kar etmez ise, sadece Bir kimsenin, görmediği bir malı satın alması caizdir ve malı gördüğü zaman Bir fiyat üzerinden alış-verişi bitiren iki kimsenin, fazla fiyat vererek aralarına girmek mekruhdur.. Vekilin, müvekkili adına yaptığı her akitten doğan haklar müvekkile ait olur.

1

îcareye vekil olan bir kimse, bir yeri, veya bir hizmetçiyi kiraya verebilir. Şayet, istenilen kira, o yerden çıkacak olan buğdayın yarısı kadar olursa, caizdir. Bir topluluğun ortak olduğu bir yer bulunur ve o toplumdan bir kişi kendi Fakat, kirayı almadan önce, eğer kira belirli bir şeyse; bizzat sözleşme ile, müvekkilin malı.

Zekatın Verileceği Yerler

5 Köleler: Köleleri satın alarak serbest bırakmak. 1927- Yıllık ihtiyacını giderecek miktardaki malı olan kimse, bunun bir kısmını harcadıktan sonra elinde kalan.

Ticaret

Faiz ile uğraşmayan şirketlerin borsadan hisselerini almak caiz midir? Müvekkil adına alınan faiz ve diğer alacağı üzerinden vekalet ücretinin alınmasında. para verip her ay belli oranda kar almam ve zarara ortak olmamam caiz midir? Satın aldığı malı rüşvet olarak vereceğini söyleyen bir müşteriye, o mal satılır mı?

Cevap Gönder:

Misafir Kullanıcı tarafından yazılan
Bir kimse bir malı, vekaletini aldığı bir kimseyle kendi adına asaleten, ortağı adına da vekaleten satın alıp, sonra da, vekalet veren ortağın hissesini -üzerine kar payı ekleyerek- ortağından veya onun başka bir vekilinden satın alsa, yapılan bu işlem caiz olur. Ancak sonraki satın alışta akdin taraflarından birisinin, diğer mal sahibi veya onun başka bir vekili olması gerekir. Kendisi, ortağı adına vekaleten, kendi adına asaleten alım satım yapamaz. Çünkü bir kişinin alım satım akdinde hem satıcı hem de alıcı olması caiz değildir (Serahsi, el-Mebsut, Beyrut 2000, XXVIII, 58; Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, Kahire 1313, IV, 269).
bu yoruma cevap yazıyorsunuz...

Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıBir kimse bir malı, vekaletini aldığı bir kimseyle kendi adına asaleten, ortağı adına da vekaleten satın alıp, sonra da, vekalet veren ortağın hissesini -üzerine kar payı ekleyerek- ortağından veya onun başka bir vekilinden satın alsa, yapılan bu işlem caiz olur. Ancak sonraki satın alışta akdin taraflarından birisinin, diğer mal sahibi veya onun başka bir vekili olması gerekir. Kendisi, ortağı adına vekaleten, kendi adına asaleten alım satım yapamaz. Çünkü bir kişinin alım satım akdinde hem satıcı hem de alıcı olması caiz değildir (Serahsi, el-Mebsut, Beyrut 2000, XXVIII, 58; Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, Kahire 1313, IV, 269).14 Şubat 2015 - 08:08:24

Son Sorular:

2456 Gün 20 Saat 35 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3026 Gün 10 Saat 47 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3057 Gün 1 Saat 28 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3066 Gün 23 Saat 10 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3070 Gün 18 Saat 29 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3078 Gün 17 Saat 34 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3081 Gün 19 Saat 20 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3085 Gün 13 Saat 38 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3087 Gün 21 Saat 19 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3088 Gün 3 Saat 49 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3092 Gün 13 Saat 31 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3099 Gün 20 Saat 44 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3104 Gün 17 Saat 25 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3108 Gün 18 Saat 1 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3110 Gün 15 Saat 23 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu