Perşembe28.03.2024
HABERLER - ÇEVRE - KENYA - NAİROBİ
09 Aralık 2015 - 21:58:27

Kenya’da koruma altındaki aslanlar zehirlenerek öldürüldü

Kenya'daki Masai Mara Milli Parkında koruma altında yaşayan Marsh Pride aslan ailesinin 3 üyesi, köylüler tarafından zehirlenmeleri sonucu öldü.
Kenya’da koruma altındaki aslanlar zehirlenerek öldürüldü 0 Kenya'daki Masai Mara Milli Parkında koruma altında yaşayan Marsh Pride aslan ailesinin 3 üyesi, köylüler tarafından zehirlenmeleri sonucu öldü.
Büyük Kedilerin Günlüğü isimli BBC'de yayınlanan belgeselle popüler olan ve vahşi doğadaki çeşitliliğiyle ünlü Kenya'daki Masai Mara Milli Parkı'nda yaşayan Marsh Pride aslan ailesinin üyeleri zehirli saldırıya maruz kaldı. Zehir bulaştırılmış inek leşi yedikleri belirlenen aslanlardan 3 tanesi hayatını kaybetti. Bibi isimli izleyicilerin büyük sempatisini kazanan aslanın da kesik kesik solur halde ve ağzından köpük çıkar halde bulunduğu kaydedildi. Tedavi altına alının Bibi'nin durumu hakkında açıklama yapılmadı.
Masai Mara Milli Park CEO'su Paula Kahumbu İHA'ya yaptığı açıklamada, "Büyükbaş hayvanlar geceleri Milli Park'a geliyor ve aslanlar da bazılarını avlıyor. Hayvan sahipleri de bunu engellemek için hayvan leşlerine pembe toz halindeki zehir sürerek aslanları zehirliyor. Bu zehir İlaç Afrika'da aslan, sırtlan ve akbabaları öldürmek için kullanılan oldukça öldürücü karbon sülfür denilen kimyasal karışımdan oluşuyor. Masai Mara bunun gibi kötü olaylarla anılabiliyor maalesef" dedi.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Turistlerden alınan ihbarların ardından yetkililer harekete geçti. Zehirlenen aslanlar tedavi altına alınırken Kenya Vahşi Yaşam Servisi ve yerel yetkililer hızla hareket ederek suçluları yakaladı. Yetkililere göre zehirlenen 8 aslandan 3'ü hayatını kaybetti. Kahumbu, öncelikle Kenya Vahşi Yaşam Servisi'nin olay yerine gittiğini ifade ederek, yetkililerin ilk olarak bir hasta dişi aslan bulduklarını, daha sonra ise 2 ve gün sonuna kadar toplamda 8 zehirlenmiş aslan bulduklarını ve 3'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Paula Kahumbu, Kenya Vahşi Yaşam Servisinin Nairobi'nin Narok bölgesinde mahkemeye çıkarılması beklenen 2 kişinin gözaltına alındığını ifade ederek, "Çok ciddi bir suç olan nesli tükenmekte olan hayvanları öldürmekle suçlanıyorlar. Şüpheliler mahkum edilirse en az 200 bin dolar ya da ömür boyu hapis cezasına çarptırılacaklar" ifadelerini kullandı.
Zimbabwe'deki Hwange Ulusal Park'ında yaşayan ve koruma altında olan Cecil adlı aslan, Temmuz ayında öldürülmüştü.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

Özgecanlar Derneği, Keban, uğur ışılak konserleri, fanatik gazetesi oku, ayvacık zeytinyağı, çanakkale savaşı uçak, orhangazi haritası, engin altay cep telefonu, nejat işler zaman, borsa yorumları, tv8 tarifler, meteoroloji genel müdürlüğü ödemiş, sosyal doku vakfı kaynak, odunpazarı üniversite evleri, iznik gölü villa, fatih sultan mehmet hastanesi tel, kalp hastalıkları eps,