Perşembe16.05.2024

Zekat ve fitreler gayr-i müslimlere verilebilir mi?

Zekat ve fitreler gayr-i müslimlere verilebilir mi?

Ziyaretçi

Gayri Müslimlere Fitre Ve Zekat Verilir Mi?

Zekat ve fitre Müslüman olmayanlara verilmez. Çünkü zekat müslim olan fakirlerin hakkıdır. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz.

Gayrimüslimlere Zekat Verilebilir Mi?

9 Etiketler: gayri müslime zekat vermek, gayri müslimlere zekat verilir mi, kalpleri İslama 5, Bir kişi damadına zekat veya fitre verebilir mi?

Zekat Fitre Ve Fidye Kime Verilir?

Sual: Zekat, fitre ve oruç fidyesi kimlere verilir? CEVAP Sual: Anne ve babaya zekat verilir mi? Bu hadis-i şerifi açıklayan alimler, zekatın müslüman zenginlerden alınacağını ve onların [müslümanların] fakirlerine verileceğini, gayrı müslime.

Gayrimüslimlere Zekat Verilir Mi?

Peygamber Efendimiz de gayrimüslimlere zekat vermiştir. Diyanet: Aşağıda sayılanlara zekat ve fitre verilmez: 1 Ana, baba, büyük ana ve.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

ZEKAT VE SADAKA

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıAralarında dört mezhep imamının da bulunduğu fakihlerin çoğunluğu zekatın, gayri Müslimlere verilemeyeceğinde görüş birliğine varmışlardır. Çünkü ilke olarak zekat Müslüman fakirlerin hakkıdır (Kasani, Bedaiü’s-Sanai, Beyrut, II, 49; Nevevi, el-Mecmu, VI, 228; Fetavay-ı Hindiyye, Beyrut, 1991, I, 188; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, II, 261).

 

Bu genel ilke yanında bilindiği üzere Kur’an’da zekatın sarf edileceği yerler arasında kalpleri İslama ısındıralacak olan "müellefe-i kulub" da zikredilmiştir (Tevbe, 9/60). Hz. Peygamber (s.a.s.), gerek zekat gerekse diğer devlet gelirlerinden kalplerini İslam’a ısındırmak istediği kişilere pay ayırmıştır (Buhari, Farzu’l-Humus, 57; Tirmizi, Zekat, 30).

 

Rasulüllah’ın (s.a.s.) vefatından sonra bazı kimseler bu uygulamayla bağlantı kurarak, devlet başkanından bir şey istemişler, duruma muttali olan Hz. Ömer (r.a.) de "Hak, Rabbinizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkar etsin." (Kehf, 18/29) ayetini okuyarak, müellefe-i kulup kalmadığından onların talebini reddetmiştir (bkz. Kasani, Bedai, II, 45; Zeylai, Nasbu’r-Raye, II, 395; Aliyyu’l-Kari, Fethu Babi’l-İnaye, II, 130).

 

Bu sebeple fakihlerin çoğunluğu, Hulefa-i Raşidin döneminde "müellefe-i kulub"a pay ayrılmamış (İbn Ebi Şeybe, Musannef, III, 233) oluşuna dayanarak Tevbe suresinin 60. ayetinde sözü edilen bu payın düştüğü sonucuna varmışlardır. Fakat Hz. Ömer’in müellefe-i kulub sınıfından zekat isteyenlerin talebini reddetmesi, bu konu ile ilgili ayetin hükmünün yürürlükten kaldırılmış olmasından değil, bu konuda kendisine başvuran kimseleri "müellefe-i kulub" sınıfından saymamasından dolayıdır.

 

Dolayısıyla günümüzde de kalpleri kazanılmak, İslam’a ısındırılmak veya kötülüklerinden emin olunmak istenen yahut Müslümanlara faydalı olacakları umulan gayr-i müslimlere de "müellefe-i kulub" sınıfından zekat verilmesi maslahata uygun bulunabilir. Bu sınıfa zekat verilebileceğini savunan alimler bu yönde bir tasarrufun devlet yetkililerinin takdirine bağlı olduğunu; uygun görmeleri halinde müellefe-i kulub’a zekat verilebileceğini, zaman zaman buna ihtiyaç duyulabileceğini söylemişlerdir (Karadavi, Fıkhu’z-Zekat, II, 67-68).14 Şubat 2015 - 08:06:10

Son Sorular:

2439 Gün 21 Saat 11 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

3009 Gün 11 Saat 22 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3040 Gün 2 Saat 4 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3049 Gün 23 Saat 45 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3053 Gün 19 Saat 4 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3061 Gün 18 Saat 10 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3064 Gün 19 Saat 55 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3068 Gün 14 Saat 13 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3070 Gün 21 Saat 55 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3071 Gün 4 Saat 24 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3075 Gün 14 Saat 7 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3082 Gün 21 Saat 20 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3087 Gün 18 Saat 1 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3091 Gün 18 Saat 37 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3093 Gün 15 Saat 58 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu