Cuma26.04.2024

Emanet edilen malı başkasına emanet etmek caiz midir?

Kişinin kendisine teslim edilen bir malı (vedia), sahibinin izni olmadan bir başkasına emanet olarak bırakması caiz midir?

Ziyaretçi

Emanet Vedia

Kişinin kendisine teslim edilen bir malı vedia, sahibinin izni olmadan bir başkasına emanet olarak bırakması caiz midir? Emanet malın, korunduğu yerden .

Standart Sorularda Ara

Zira Peygamber s.a.s. Hıyanet etme gibi bir kusuru yoksa emanet vedia alan kişi, Şayet emanet edilen kişi, emanet malı bir başkasına bırakır ve malda da zarar Emanet malın, korunduğu yerden başka bir yere nakledilmesi caiz midir?

Emanet Mal

Birine 60 a sattım. Arkadaşa 50 versem caiz mi? CEVAP Caiz olmaz. Çünkü malı henüz kesin olarak satın almamıştın. Emanet duruyordu. Emaneti satmak caiz.

Emanet Ve Ehliyet

Resûl-i Ekrem sav hibeyi teşvik etmiş ve Birbirinize hediye veriniz ki, Fakat hibe; karşılıksız olarak bir malı başkasına mülk edindirmek olduğu için, farklı bir Hanefi fûkahası: Hibe ancak, malı teslim almakla caiz olur340 hadisini 343 1578 Hibeyi kabul eden kimse; hibe edilen malı almak suretiyle ona malik olur.

Hibe

Mesela: Bir başkasına ait malı, herhangi bir kimseye hibe etmek sahih olmaz. 1578- Hibeyi kabul eden kimse; hibe edilen malı almak suretiyle ona malik olur. hibede bulunup, diğerlerini hibeden mahrum etmesi caiz midir, değil midir?

Şafi Mezhebine Göre Emanet Vedia

Emanet, kişinin kendi malını, belli bir şekilde saklayıp muhafaza etmesi şeyi emanet olarak bırakan kişiye emanetini istediği zaman teslim et. İnsan başkasının evine gittigi zaman, ikram edilen şeylerin helal mi haram.

Ölü Toprakların Mevat Arazinin İhyası

1497 Rızk elde etme yollarından birisi de ziraatle meşgul olmaktır. Üretim düşüklüğü, sırtüstü yatmak nankörlük ise; elde edilen nimetleri hak sahiplerine Allah ın fatih müslümanlara ihsan ettiği fey ve ganimetten başka birşey midir?. Hanefi fûkahası: Hibe ancak, malı teslim almakla caiz olur340 hadisini esas.

Vedia

Vedia kelimesi şer an, muhafaza için başkasının yanma bırakılan malın adı olduğu gibi Emanet kelimesi, borcu ve korumak üzere teslim edilen herşeyi kapsayan umumi bir lafızdır. Herhangibir şeyi sana emanet olarak bırakana, emanetini iade et. malın emanet olarak verilmesi, onun da emaneti kabul etmesi caizdir.

Alış Verişte Zarar Etmek

Hoparlörle ezan okumak, caiz mi değil mi? bu hususta islam in görüşü nedir? Zarar, ziyan, alış-verişte zarar etmek, zimmetinde olup da edası gereken şeyi ödemek ve emanet helak olursa, kefalet garamet yoluyla malın bedeli ondan tazmin edilir. Başkasına kullanması için emanet ariyet bırakılan malın telef olması.

Fıkıh

Emanete ihanet eden bir insan emanet sahibi ile helalleşirse bu günahtan Bankaya para yatırıp faiz geliri elde etmek caiz midir?. Başkasının kanının üzerimize bulaşması abdestimizi bozar mı. Hibe edilen malı geri almak caiz midir?

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıEmanet malın, bizzat kendisine emanet edilen kişi veya onun aile fertlerinden biri tarafından korunması gerekir. Dolayısıyla, sabinin izni olmadan korunması için başkalarına emanet olarak bırakılması caiz değildir. Şayet emanet edilen kişi, emanet malı bir başkasına bırakır ve malda da zarar meydana gelirse, bunun tazmin edilmesi gerekir.

 

Bu durumda mal sahibi, zararını dilerse emanet verdiği ilk şahsa, dilerse emaneti kabul eden ikinci şahsa tazmin ettirir. İlk şahsa tazmin ettirirse, bu kişi malı muhafaza konusunda kusurlu olmadığı sürece emaneti kabul eden ikinci şahsa rücu’ edemez. Şayet mal sahibi zararını ikinci şahsa tazmin ettirirse, bu kişi emanet malı muhafaza konusunda kusurlu davranmamışsa, emanet alan ilk şahsa rücu’ edebilir (Merğinani, el-Hidaye, III, 208, 211; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 372, 374). Zarar, ikinci şahsın kusuru sebebiyle meydana gelmesine rağmen mal sahibi bu zararı ilk şahsa tazmin ettirmiş ise, bu kişi ikinci şahsa rücu’ eder (Mecelle, 790 Md. ).14 Şubat 2015 - 08:10:16

Son Sorular:

2419 Gün 13 Saat 52 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2989 Gün 4 Saat 3 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3019 Gün 18 Saat 44 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3029 Gün 16 Saat 26 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3033 Gün 11 Saat 45 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3041 Gün 10 Saat 51 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3044 Gün 12 Saat 36 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3048 Gün 6 Saat 54 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3050 Gün 14 Saat 35 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3050 Gün 21 Saat 5 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3055 Gün 6 Saat 47 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3062 Gün 14 Saat 0 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3067 Gün 10 Saat 41 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3071 Gün 11 Saat 17 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3073 Gün 8 Saat 39 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu