Cuma26.04.2024

Alışverişten caymak caiz mi?

Alış-veriş akdi hangi durumlarda bozulabilir? Yapılan bir akit hiçbir sebep olmaksızın tarafların karşılıklı rızası ile feshedilebilir mi?

Ziyaretçi

Haznevi.net Büyük Şafi Fıkhı Alışverişten Cayma

Mesela kişinin ´İki veya üç gün içinde akidden cayma şartıyla´ alışveriş yapmasıdır. Yabancının da alışverişten dönme şartı koşması caizdir; zira hıyar´ uş-şart. ayıb nedeniyle alıcının malı iade etme hakkını ortadan kaldırır mı Eğer satılan.

Bir Pazarlıkta Karşı Tarafın Caymaması İçin Bir Miktar Para İsteniyor

Malın alımından vazgeçilirse para hibe edilmiş sayılıyor ve iade edilmiyor. Bu parayı almak helal midir? Verilen kaparo alınmazsa ne yapalım?

Alışverişle İlgili Çeşitli Sorular

Ödemem gerekir mi? CEVAP Evet. Sual: Çöpe atılan kullanılmış eşyaları alıp kullanmak caiz mi, kul hakkı olur mu? CEVAP Çöpe atılan şey kıymetli bile olsa,.

Altınoluk Dergisi Arşiv

Soru: Bazı alış verişlerde caymayı önlemek için, satıcı müşteriden, kapora veya da malı almaktan vazgeçerse kapora olarak verilen para satıcıya helal olur. 1.

Alıs

Buna göre müslümanlar helal ve haramlara dikkat ederek kendilerinin ve aile ferdlerinin Ticaretle uğraşan bir müslümanın, İslam ın alışverişe dair koyduğu bütün İcab ve kabul olunca alış-veriş kesinleşir tek taraflı cayma hakkı yoktur.

Kapora Uygulamasının Hükmü

bu kapora en fazla 1 hafta geçerli oluyor, aksi halde alıcı cayar ise Kaporayı caiz gören ulema vardır. Bu görüşle hareket edebilirsiniz. bir umut bir mektup. Benzer Konular: Ticarette Kapora Var Mıdır? Hibe edilen paranın istenmesi Hile Pos Makinesiyle Yapılan Alışverişte Müşteri de Faize Bulaşmıyor.

Alış

alıcı da: Aldım! dediği zaman, artık bu alışverişten caymak olmaz. Eğer bozuk olan kısım çok olursa, İmam-ı Azam a göre alışveriş caiz olmayıp, satın alan.

Kapora Almak Ve Kapora Vermek Caiz Midir? Guncel Fetvalar Diyanet

. midir?Alış veriş işlemlerinde kaparo almak veya vermek helal olur mu? Sebebsiz yere ne alanın ne de satanın tek taraflı cayması caiz olmaz.Ancak satış .

İnternetten Alışverişte Faturaya Dikkat! Kanuni Hak Ve Yasalar

TÜKETİCİNİN 7 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI VAR. 05.11.2012. İnternetten alışverişte Şartlı şortlu yıkanmak caiz midir hocam? yeniTVkologŞenay Tanrıvermiş.

İndir

Cayma Hakkı .. Ismarlama Hatimden, Cüzden, Duadan Karşılık Almak Caiz mi? .. 170. alışverişle ilgili, özellikle Arapça yı öğrenemediği için fıkıh ilmini.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıDinimize göre Müslümanın, verdiği sözü tutması, ahdine ve akdine sadakat göstermesi en önemli görevlerinden birisidir. Alım satım akdi, lazım (bağlayıcı) bir akit olup, sözleşme ile birlikte kesinlik kazanır. Dolayısıyla feshine izin veren durumlar bulunmadıkça akit tek taraflı olarak feshedilemez. Ancak şu durumlarda, her birisi için gerekli olan şartları taşımaları kaydıyla, kurulmuş bir alım satım akdi bozulabilir:

 

a- İkale yani sebepli veya sebepsiz, tarafların kurulmuş olan bir akdi karşılıklı rızaları ile (Merğinani, el-Hidaye III, 54-55). Hz. Peygamber (s.a.s.), alış-verişini bozmak isteyen bir Müslümanın bu talebini kabul eden kişinin, Yüce Allah tarafından hatasının affedileceğini ve kıyamet günü sıkıntısının giderileceğini (Ebu Davud, İcare, 18; Buyu’, 52; İbn Mace, Ticarat, 26) ifade etmiştir. İkalenin bu şekilde gerçekleştirilebilmesi için malın akit esnasındaki şekliyle duruyor olması gerekir.

 

b- Alıcı veya satıcıdan birisinin ya da her ikisinin muhayyerlik (belirlenen süre içinde akdi devam ettirme veya feshetme) hakkı bulunup, bu hakka sahip olanın, süresi içersinde akdi feshetmesi ile (Merğinani, el-Hidaye III, 27),

 

Malda, piyasada değerini düşmesini gerektirecek bir kusur bulunup, müşterinin bu kusur nedeniyle akdi feshetmesi ile (Merğinani, el-Hidaye III, 35 ve dev. ),

 

Bir malı görmeden satın alan kişinin, malı gördüğünde kullandığı muhayyerlik hakkı ile (Merğinani, el-Hidaye, III, 32),

 

Alıcı veya satıcıdan birisi, yekdiğerini kandırarak (tağrir ile) normalden çok aşağı veya fazla fiyatla (gabn-i fahiş ile) alıp satarlarsa, kandırılan kişinin bu akdi feshetmesiyle (Mecelle, M. 357).

 

Aşırı aldanmanın (gabn-i fahişin) ölçüsü İslam alimleri arasında tartışılmıştır. Kimileri fiyat takdircilerinin (bilirkişilerin) tespit ettiği tahmini meblağların üst sınırını aşan bir fiyata satma ya da satın alma durumunu gabn-i fahiş sayarken (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 30; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, I, 171), kimileri insanların çokça alıp sattıkları mallarda (uruzda) %5, hayvanda %10, taşınmaz mallarda %20’lik ve daha üstü farkı gabn-i fahiş olarak kabul etmişlerdir. Mecelle bu görüşe göre düzenlenmiştir (Mecelle, M. 156; Ali Haydar, Düreru’l-hukkam Şerh-u Mecelleti’l-ahkam, I, 248).12 Mart 2015 - 13:52:15

Son Sorular:

2419 Gün 18 Saat 9 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2989 Gün 8 Saat 20 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3019 Gün 23 Saat 1 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3029 Gün 20 Saat 43 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3033 Gün 16 Saat 2 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3041 Gün 15 Saat 8 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3044 Gün 16 Saat 53 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3048 Gün 11 Saat 11 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3050 Gün 18 Saat 52 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3051 Gün 1 Saat 22 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3055 Gün 11 Saat 4 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3062 Gün 18 Saat 17 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3067 Gün 14 Saat 58 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3071 Gün 15 Saat 34 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3073 Gün 12 Saat 56 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu