Çarşamba01.05.2024

Abdest nasıl alınır?

Abdest nasıl alınır?

Ziyaretçi

Abdest Nasıl Alınır? Resimli Anlatım

Abdeste nasıl niyet edilir, farzları ve sünnetleri. Sırasıyla abdest alınışı bayanlar ve erkekler için. Apdes, abdes, aptes nasil alinir? Kadın ve Erkek için abdest.

Abdest Nasıl Alınır? İle İlgili Görseller

Namaz kılmak için abdest nasıl alınır, Namaz abdesti sırasıyla nasıl alınır, nasıl niyet edilir, neler yapılır.

Abdest Nasıl Alınır? Videolu Anlatım

Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya diye niyet edilir. Ve Eûzü billahi mineşşey-tanirracîm,.

Abdest Nasıl Alınır? Erkekler İçin

Sual: Güzel abdest almak, nasıl olur? CEVAP Önce güzel abdest almanın faziletini bildirelim. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Abdeste devam et ve güzel abdest.

Güzel Abdest Nasıl Alınır?

Namaz abdesti nasıl alınır maddeler halinde Mumsema işte sizlere resimli abdest anlatımı buyrun takip edelim. Önce kollar dirseklerin.

Namaz Abdesti Nasıl Alınır Maddeler Halinde

Abdest nasıl alınır sorusunu Eski İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı görüntülü yanıtlıyor.

Abdest Nasıl Alınır?

Bir kardeşimiz bloga yorum bırakmış ve namaz abdestini anlatmamızı, doğru şekilde öğrenmek istediğini belirtmiş. Çoğu zaman soruyu bir kişi.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıAbdest, "belli organları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da ıslak el ile mesh etmek" şeklinde tarif edilir (Merğinani, el-Hidaye, I, 12).

 

Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de, "Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin" (Maide, 5/6) buyrulur. Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem abdestin nasıl alınacağını müslümanlara fiili olarak göstermiş (Merğinani, el-Hidaye, I, 13) hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhari, Vudu 2; İbn Mace, Taharet, 47).

 

Abdestin bu ayette ifadesini bulan dört farzında sünni fıkıh mezhepleri ittifak etmişlerdir. Ancak Hanefi mezhebinin dışında kalan diğer üç sünni mezhebin bunlara bazı şartlar ilave ettiği görülür. Mesela abdeste niyet etmek bu üç mezhebe göre, abdeste başlarken besmele çekmek Hanbeliler’e göre, dört farzın ayette sayılan sıraya uygun yapılması (tertip) Şafii ve Hanbeliler’e göre, bu işlemlerin ara verilmeden yapılması (muvalat) Maliki ve Hanbeliler’e göre, farzdır.

 

Dört mezhebin farz saydığı hususları da içerecek şekilde sünnet ve adabına (Buhari, Vudu, 8; Ebu Davud, Taharet, 65) riayet edilerek, abdest şöyle alınır:

 

Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Maliki mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavaninü’l-fıkhıyye, s. 23), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şahadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dahil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir (Kasani, Bedaiu’s-Sanai, 1, 65-75).14 Şubat 2015 - 08:10:03

Son Sorular:

2424 Gün 14 Saat 55 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2994 Gün 5 Saat 6 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3024 Gün 19 Saat 48 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3034 Gün 17 Saat 29 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3038 Gün 12 Saat 48 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3046 Gün 11 Saat 54 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3049 Gün 13 Saat 39 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3053 Gün 7 Saat 57 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3055 Gün 15 Saat 38 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3055 Gün 22 Saat 8 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3060 Gün 7 Saat 51 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3067 Gün 15 Saat 4 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3072 Gün 11 Saat 44 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3076 Gün 12 Saat 20 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3078 Gün 9 Saat 42 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu