Cuma19.04.2024
HABERLER - EKONOMİ - TÜRKİYE - ANKARA
09 Aralık 2015 - 15:40:26

Merkez Bankası Başkanı Başçı, FED'in etkileri üzerine açıklamalarda bulundu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bizim yine Avrupa ile ilgili tüm pencerelerimiz açık. Borç alma ve borç verme pencerelerimizin hepsi hazır vaziyette" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, FED'in etkileri üzerine açıklamalarda bulundu 0 Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bizim yine Avrupa ile ilgili tüm pencerelerimiz açık. Borç alma ve borç verme pencerelerimizin hepsi hazır vaziyette" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2016 yılında para ve kur politikası" konulu basın toplantısı düzenledi. Kredilerin büyüme hızına değinen Başçı, "Kredilerin büyüme hızı da bizim sürdürülebilir olarak düşündüğümüz yüzde 15 seviyesinin de bir miktar altında belki yılı kapatacak gibi yüzde 14 seviyelerinde şu anda. Kredi büyümesi yüzde 14 seviyesinde görünüyor. Gıda komitesi ile ilgili olarak bu komitenin kurulması tek başına çok önemli bir yapısal alan oldu. Üreticinin eline geçenle tüketicinin ödediği arasındaki makası çeşitli yöntemlerle nasıl azaltabiliriz, verimliliği nasıl arttırabiliriz gibi yapısal alanlar var, bir de konjonktürel tarafı var. Gıda komitesi her iki tarafa da bakıyor. Bir ürün mesela olağanüstü arttı. O ürünü hemen izlemeye alıyoruz. Bu kırmızı et fiyatlarında olduğu gibi. Oradaki fiyatlar çok yüksekti ve hemen onu telafi edici tedbirler tartışıldı. Oradaki artış durdu ve hatta kırmızı ette şu anda çok hafif düşüşler gözlemeye başlıyoruz" diye konuştu.

FED'İN ETKİLER
FED'in etkilerini hep birlikte göreceğimizi kaydeden Başçı, "Sevindirici olan şey çok kısa bir süre kaldı. 2.5 yıllık bir sürecin sonunda burada 2009 yılında sıfıra inmişlerdi ve o tarihten bu tarihe kadar ilk defa bir artış olursa olacak. Onun getirdiği bir miktar belirsizlik vardı ama o belirsizlik gitgide azalıyor. Çünkü Amerikan Merkez Bankası bu konuda çok dikkatli ve çok etkili iletişim stratejisi kullanıyor. Orada ilk artışın zamanlaması değil, artışların hızı ne kadar sıkıntı yapacak ve nereye kadar gidecek. Bu daha önemli diyorlar ve onunla ilgili net bir şekilde çok fazla artış yapılmayacağını net bir şekilde söylüyorlar. Onun hızını ve temposunu da ayarlayabileceklerini biliyoruz. Dolayısıyla orada iletişim fena değil. Avrupa Merkez Bankası tarafına baktığımız zaman ise orada bu kadar net bir iletişim yok. Dolayısıyla ona da hazırlıklı olmak lazım. Yani Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek olan belirsizlikler acaba oynaklığa yol açarsa o zaman da ona karşı ne gibi tedbirler alabiliriz. Bizim yine Avrupa ile ilgili de tüm pencerelerimiz açık. Borç alma ve borç verme pencerelerimizin hepsi hazır vaziyette. Oradaki aşırı bir oynaklığa ve arzu edilmeyen bir gelişmeye karşı da onları kullanabilecek durumdayız" diye konuştu.
Hane halkı borcuna da değinen Başçı, hane halkı borcunda gelirin daha hızlı arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Biz bunu sağlıklı bir gelişme olarak görüyoruz ama çok aşırı da düşmesini arzu etmeyiz. Hane halkı borcundaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Dolayısıyla herhangi bir tedbir almak gerekirse gene enflasyon raporunda onunla ilgili bir paragrafımız var. Aşırı yavaş bir kredi büyümesi olursa da teminat koşullarında genişletici bir adım atabiliriz gibi bir paragrafımız var. BDDK ile finansal istikrar komitesi çerçevesinde konuşuluyor bunlar. Kamu ile ilgili zaten mali disiplin Türkiye'nin en temel çıpası şu anda ve onunla ilgili de hükümetimiz onun farkında ve orta vadeli program ona göre hazırlanmıştı. Şimdi Ocak ayından itibaren bütçe görüşmeleri Meclis'e gelecek ve orada tekrar bunların hepsi müzakere edilecek."

"BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞMENİZDE..."
"Başbakan ile görüşmenizde size Nisan sonunda beraber çalışalım teklifi geldi mi?" sorusuna Başçı şu cevabı verdi:
"Sayın Başbakanımız ile yeni hükümetin kurulması vesilesiyle nezaket ziyareti için randevu talep etmiştim ancak çok yoğun bir yurt içi ve yurt dışı gündemleri olduğu için Pazartesi günü bir ziyaret yapabildik. Bu görev gerçekten zor ve sorumluluğu yüksek önemli bir görevdir. Dolayısıyla verildiği sürece verildiği son güne kadar en iyi şekilde yapılır."
"Dolar endeksinin kuvvetlenmesi Türk ekonomisine yönelik bir risk oluşturuyor mu?" sorusu üzerine Başçı, "Dolar tabi bütün paralara karşı son Mayıs 2013'ten bu yana değer kazandı. Bir miktar cari açık veren ülkelere karşı değer kaybı yükselmesi daha fazla olmuştu. Fakat bahsi geçen 5 ülkenin 5'inde de cari açık iyileşiyor. Cari açıktaki iyileşme nedeniyle de o kanaldan en azından bu kanala çok büyük baskı gelmeyebilir. Bu sefer de petrol ve metalleri satan ülkelerin döviz kurlarında bir zayıflama görmeye başladık. Dolayısıyla cari açık ile ilgili kaygılar geride kaldıkça Türkiye'nin de petrol ve metal ithal eden bir ülke olduğu dikkate alındığında artık önümüzdeki dönemde o kadar büyük bir baskı olmayabilir" yanıtını verdi.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

Hacı Memiş Mahallesi, İTÜ Maslak Yerleşkesi, jamaica uyuşturucu madde, yakuplu mahallesi satılık daire, eskişehir osmangazi üniversitesi geçiş şartları, jamaika ekşi, mamak karaağaç mahallesi satılık daire, ingilizce erkek isimleri, arnavutça pratik, roma fiumicino roma termini, orman bakanlığı erozyon, erdoğan arıkan samsunspor, gömeç öğretmen emlak, yıldırım ve şimşek nedir nasıl oluşur, pansiyon tanıtımı, mehmet topuz menajeri, oryantal figürleri,