Velisiz kıyılan nikah geçerli midir?
Velisiz kıyılan nikah geçerli midir?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
AİLE HAYATI
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıHanefilerde akıl-baliğ olan kadın, aynen erkek gibi velisinin aracılığına gerek olmaksızın evlenebilir. Ancak yetişkin bir kız veya kadın dengi (küf’ü) olmayan bir adamla evlenmişse velisi bu evliliği feshettirebilir (Merginani, Hidaye, I, 231 ).
Hanefilerin dışındaki mezheplerde ise ister kız olsun ister dul, bir kadını ancak velisi evlendirebilir. Ayrıca veli bakire olan kızı evlendirmek için ondan izin alması gerekmez. Fakat velayeti altındaki kadının dul olması halinde ise, veli ancak ondan izin alarak evlendirebilir. Bu mezhepler "Velisiz nikah olmaz." (Buhari, Nikah, 36; Ebu Davud, Nikah, 19; Tirmizi, 14, 17) hadisini ve benzeri hadisleri mutlak olarak değerlendirmekte ve kızların -rızaları alınsa bile- sadece velileri aracılığıyla evleneceklerini söylemektedirler. (Şafii, el-Üm, V, 21; Sahnun, el-Müdevvenetü’l-Kübra, II, 165; İbn Hazm, el-Muhalla, IX, 31–32; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 5). Hanefiler ise bu hadisleri tam ehliyetli olmayan kız ve kadınların ancak velileri aracılığıyla evlenebilecekleri şeklinde yorumlamaktadırlar.
Evlilikte velayet kurumunun ön plana çıkması, hayat boyu birlikteliği başlatacak olan evlilik akdinin gerekli araştırmalar yapılarak mümkün olduğu ölçüde sağlam temellere oturtulması, telafi edilmesi ve geri dönülmesi imkansız olan hataların önceden görülmesi ve önlenmesi, bir yönüyle de evlenecek tarafların aileleri arasında kaynaşmanın kolay sağlanması gibi hedeflere yöneliktir.
Sonuç olarak, evlilik ciddi bir müessesedir. Dolayısıyla nikah kıyılırken velilerin izni alınmalıdır. Velinin izni alınmadan kıyılan nikah her ne kadar bazı İslam alimlerine göre geçerliyse de taraflar, evlenirken Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yukarıda zikredilen hadisini dikkate alarak, velilerin iznini alma cihetine gitmelidirler. Evliliğe engel ahlaki, dini ve sosyo-ekonomik bir engel yoksa velilerin yetkilerini kötüye kullanarak zorluk çıkarmamaları gerekir.14 Şubat 2015 - 08:04:17
Son Sorular:
2930 Gün 7 Saat 39 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3499 Gün 21 Saat 50 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3530 Gün 12 Saat 32 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3540 Gün 10 Saat 13 dk. önce soruldu
cansu sordu
3544 Gün 5 Saat 32 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3552 Gün 4 Saat 38 dk. önce soruldu
emre sordu
3555 Gün 6 Saat 23 dk. önce soruldu
berkay sordu
3559 Gün 0 Saat 41 dk. önce soruldu
ali sordu
3561 Gün 8 Saat 23 dk. önce soruldu
canan sordu
3561 Gün 14 Saat 52 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3566 Gün 0 Saat 35 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3573 Gün 7 Saat 48 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3578 Gün 4 Saat 29 dk. önce soruldu
hakan sordu
3582 Gün 5 Saat 5 dk. önce soruldu
arda sordu
3584 Gün 2 Saat 26 dk. önce soruldu
Kerem sordu