Kendisine dünür gidilip de karar aşamasında olan ya da söz kesilen bir kadına bir başkası evlilik teklifinde bulunabilir mi?
Kendisine dünür gidilip de karar aşamasında olan ya da söz kesilen bir kadına bir başkası evlilik teklifinde bulunabilir mi?
Ziyaretçi
Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular
AİLE HAYATI
Cevap Gönder:
Bu Soruya Gelen Cevaplar:
Misafir KullanıcıNişanlı olan çift arasında nikah gerçekleşmemiş ise, bu nişan bozulmadıkça veya nişan sahibi olan erkek tarafı, söz konusu nişanlı kızla artık ilgilerinin kalmadığı ve herhangi bir kimsenin buna talip olmalarına karşı çıkmayacaklarını belirtmedikçe başka bir Müslümanın buna talip olması mekruh kabul edilmektedir. Nitekim konu ile ilgili hadis şöyledir: "Sizden biri sakın Müslüman kardeşinin pazarlığı üzerine pazarlık yapmasın ve nişanlısına talip olmasın." (Buhari, Nikah 5; Müslim, Nikah, 49).
Bunun mekruh sayılmasının ana sebebi şudur. Kız tarafı bu evlilik teklifine olumsuz cevap vermedikçe veya taraflar söz kesilmesi ya da nişandan sonra evlenme vadinden vazgeçtiklerini henüz açıkça ortaya koymadan ikinci bir kişi tarafından böyle bir teşebbüste bulunulursa, bu diğer tarafa büyük bir haksızlık ve hakaret sayıldığı gibi aynı zamanda onun düşmanlığını da kazanmaya sebep olacaktır (Şafii, el-Ümm, V, 41; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 109; İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, III, 533).
Dinen sakıncalı ve günah bir davranış olmakla birlikte bu duyarlılığa dikkat etmeden devreye giren ikinci kişilerle yapılan nişan ve nikah hukuken geçerlidir.14 Şubat 2015 - 08:04:26
Son Sorular:
3332 Gün 4 Saat 22 dk. önce soruldu
Ceylan Ahıgül sordu
3901 Gün 18 Saat 34 dk. önce soruldu
ece çakır sordu
3932 Gün 9 Saat 15 dk. önce soruldu
Erhan Yiğit sordu
3942 Gün 6 Saat 57 dk. önce soruldu
cansu sordu
3946 Gün 2 Saat 16 dk. önce soruldu
mustafa 224 sordu
3954 Gün 1 Saat 21 dk. önce soruldu
emre sordu
3957 Gün 3 Saat 7 dk. önce soruldu
berkay sordu
3960 Gün 21 Saat 25 dk. önce soruldu
ali sordu
3963 Gün 5 Saat 6 dk. önce soruldu
canan sordu
3963 Gün 11 Saat 36 dk. önce soruldu
Şükrü Kum sordu
3967 Gün 21 Saat 18 dk. önce soruldu
Meltem Akar sordu
3975 Gün 4 Saat 31 dk. önce soruldu
Ali Kurtulmuş sordu
3980 Gün 1 Saat 12 dk. önce soruldu
hakan sordu
3984 Gün 1 Saat 48 dk. önce soruldu
arda sordu
3985 Gün 23 Saat 10 dk. önce soruldu
Kerem sordu