Perşembe28.03.2024
HABERLER - ÇEVRE - TÜRKİYE - ANKARA
01 Aralık 2015 - 11:51:36

Türkiye çölleşiyor: Ülkemizin yüzde 47’si risk grubunda yer alıyor

Türkiye'nin çölleşme risk haritası çıkarıldı. Türkiye'nin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi.
Türkiye çölleşiyor: Ülkemizin yüzde 47’si risk grubunda yer alıyor 0 Türkiye'nin çölleşme risk haritası çıkarıldı. Türkiye'nin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi.
Günümüzde çölleşmenin küresel ölçekte yaşanan bir problem olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Çölleşme özellikle kurak, yarı-kurak ve az yağışlı alanlarda iklim değişiklikleri ile insan faaliyetleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi bozulmasıdır. Tabi çevreyi ve içerisinde yaşayan insanlar da dahil bütün canlıları olumsuz etkileyen çölleşme dolaylı olarak küresel ölçekte açlık ve göç gibi büyük problemlerin en önemli sebebidir" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM)'in çölleşme konusunda Türkiye'yi "hassas" olarak değerlendirdiğine dikkati çeken Eroğlu, çölleşmeyle mücadelenin en önemli unsurlarından birisinin ülke genelinde çölleşmeyi izleyerek, öncelikli ve hassas alanları tespit etmek olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK-BİLGEM tarafından 1,5 yıl süren proje kapsamında çölleşme açısından öncelikli ve hassas alanların tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Proje kapsamında, çölleşmeyi bütün yönleriyle ele alabilmek için farklı üniversitelerden ve farklı uzmanlıklardan 10 akademisyen TÜBİTAK-BİLGEM bünyesinde birlikte çalıştı. Böylece ortaya konulan çölleşme modeli çölleşmeyi iklim, su, toprak, arazi örtüsü, arazi kullanımı, topoğrafya, jeomorfoloji, sosyoekonomi ve yönetim olarak bütün yönleriyle ele alan bütüncül bir çalışma oldu."

TOPRAKLARIMIZIN YARISI ÇÖLLEŞME RİSK GRUBUNDA
Türkiye Çölleşme Risk Haritası'na göre ülkemizin yüzde 47'si orta ve üzeri çok yüksek risk grubunda yer alıyor. Çölleşmenin görüldüğü Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak görülürken; Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı, Eskişehir çevresi orta ve yüksek risk grubunu oluşturuyor.

SİSTEM COĞRAFİ TABANLI GELİŞTİRİLDİ
Türkiye'nin çölleşme risk haritasının çıkarıldığının altını çizen Eroğlu, sistemin coğrafi tabanlı olarak geliştirildiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin çölleşme kriter ve göstergeleri ilk defa belirlenerek ulusal ölçekte çölleşmeye duyarlı alanlar tespit edildi. Daha sonra çölleşme modeli ve Türkiye Çölleşme Risk Haritası oluşturuldu. Projenin pilot sahası olan Gediz havzasında doğrulama ve kalibrasyon çalışmaları tamamlandı. Çölleşme modeli ve risk haritasının yüzde 90 güven aralığı içinde mikro havza bazında yüzde 94 tutarlı netice ürettiği tespit edildi. Bu doğrulama ve kalibrasyon çalışması bütün Türkiye'yi kapsayacak şekilde 25 havzada devam edecek."
Bakan Eroğlu, bu alanlarda yürütülen çalışmaların etkin şekilde takibi sayesinde yatırımların başarıya ulaşmasına zemin hazırlayacak projenin, tabii kaynakların dengeli kullanılması ve korunmasına yönelik önemli kazanım sağlayacağını sözlerine ekledi.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

seyirci rekoru, Hüseyin Çoban, uçan yaban domuzu, sakarya eğitim araştırma hastanesi, ece karaboncuk kimdir, çanakkale destanı resmi, beykoz belediyesi diksiyon kursu, veteriner özel cerrahi kitabı, bartın amasra jandarma, pansiyon oyunu, emine erdoğan özünlü, cumhuriyet caddesi çandarlı sokak, ümit kocasakal başörtüsü, esat demir çiftlik sofrası, meyve örnekleri, kuşadası otobüs firmaları, kaleşnikof silah parçaları,