Perşembe18.04.2024
HABERLER - KÜLTÜR-SANAT - TÜRKİYE - KONYA
07 Aralık 2015 - 15:54:38

Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri

Konya'da, Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, "Kandil uyandırma", "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü" ve "Sema töreni" ile başladı.
Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri 0 Konya'da, Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, "Kandil uyandırma", "Sevgi ve hoşgörü yürüyüşü" ve "Sema töreni" ile başladı.
7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri, Mevlana Celaleddin Rumi ile Şems-i Tebrizi'nin buluştuğu Alaeddin Tepesi ile Mevlana Caddesinin birleştiği yerde "Kandil uyandırma" töreniyle başladı. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, sivil erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol üyeleri kandilleri tek tek mumla yaktı. Kandil uyandırma töreninin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği eşliğinde Mevlana Caddesinden Konya Valiliği önüne kadar "Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" gerçekleştirildi. Valilik önünde Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliğinin verdiği konserin ardından devam eden yürüyüş, Mevlana Türbesinde son buldu.

"TARİHİ MİRASIMIZ TALİBAN ZİHNİYETİYLE TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SALDIRILARINA MARUZ KALIYOR"
Mevlana meydanında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, şöyle konuştu: "Mevlana'nın huzurundayız. Bugün Şeb-i Arus etkinliklerinin başlangıç günü ve Hz. Şems ile Hz. Pir'in buluştuğu yerde kandil uyandırma ritüelini dualarla gerçekleştirdik. Ve burada Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çünkü burada Şeb-i Arus etkinliklerinin çok güçlü ve geleneksel ritüellerle yaşatılıyor olması bizim için çok kıymetli. Çünkü bir kültürün, medeniyetin zenginliği sahip olduğu ritüelle çok yakından ilgili. Bugün Konya'dan biz bütün dünyaya, dünyanın şu anda en çok ihtiyaç duyduğu şey olan sevgi, barış ve kardeşlik çağrısı yapıyoruz. Mevlana'nın o bütün insanı kalbiyle ruhuyla kavrayan diliyle buradan bütün dünyaya insanca mesaj vermek istiyoruz. İnşallah 17 Aralık'ta da Şeb-i Arus ile birlikte etkinlik sona erecek. Ve tabi kültürünü yaşadığı ve yaşatılması gereken ortam şiddetin olmadığı, silahın olmadığı daha çok hassasiyetin duyarlılığın, duyguların sevginin olduğu bir ortamdır."
Ünal, konuşmasında bugün Diyarbakır'da ilk Osmanlı eseri Fatih Camisinin teröristlerin saldırısına uğradığını belirterek şunları söyledi: "Şu an itfaiye camiyi söndürmek için bölgeye intikal etmelerine rağmen caminin söndürülmesine müsaade edilmiyor. Buradan ben bu hassasiyeti de paylaşmak istedim. Çünkü özellikle kültürel mirasımız, tarihi mirasımız adeta bir Taliban zihniyetiyle terör örgütünün saldırılarına maruz kalıyor. Dört ayaklı minarenin uğradığı saldırıdan sonra Diyarbakır'da Fatih Camisinin uğradığı saldırıyı buradan Mevlana'nın huzurunda şiddetle kınıyorum. İnşallah kısa zamanda Diyarbakır'a gideceğim. Orada kültürümüzün, tarihimizin ve bu mirasın korunması içinde yerinde incelemelerde bulunacağız."
Bakan Ünal daha sonra Hz. Mevlana'nın sandukası başında diğer protokol üyeleriyle birlikte dua etti. Yapılan duanın ardından sema töreni yapıldı. Tören, Mevlana Türbesine gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi.
(İHA)

HABERİN DİĞER RESİMLERİ

Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri Konya'da Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri

Yorum Yaz:



Aramalar:

Sağlık ve Eğitim Derneği, Isparta Devlet Hastanesi, fethiye son dakika, inme eksisozluk, ahmet çakar şiir, sırbistan dini, belarus yatak odası takımı, ahmet kaya giderim, sera kurma maliyeti, motor verimlilik sınıfları, kemalpaşa merkezde satılık arsa, sofya ramada otel, küçükçekmece fahrettin kerim gökay anadolu lisesi, flamingo ne yer, sarıyer ferahevler, oğuzeli nar festivali, adli tıp kurumu morgu,