Perşembe28.03.2024
HABERLER - POLİTİKA - TÜRKİYE - ANKARA
10 Aralık 2015 - 22:27:49

Davutoğlu: Yeni Anayasa konusunda muhalefetin aklına, desteğine ihtiyacımız var

Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine yeni anayasa konusunda bir kez daha çağrıda bulunarak, yeni anayasanın yapımı konusunda 4 başlığa işaret etti.
Davutoğlu: Yeni Anayasa konusunda muhalefetin aklına, desteğine ihtiyacımız var 0 Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerine yeni anayasa konusunda bir kez daha çağrıda bulunarak, yeni anayasanın yapımı konusunda 4 başlığa işaret etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen basın toplantısında 64. Hükümeti 2016 yılı Eylem Planı kapsamında yapılacak icraatlar ve reformları açıkladı. Davutoğlu, 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformları açıklarken 3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatleri de kamuoyuna duyurdu. Davutoğlu'nun vurguladığı en dikkat çeken başlık ise yeni anayasa oldu. Yeni anayasanın yapımı konusunda muhalefet partilerine çağrıda bulunan Davutoğlu, yeni anayasayı 4 başlık altında topladı. Yeni anayasa için bütün toplumun el ele vermesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Önümüzde sadece bizim taahhüdümüz, sadece bizim emeğimiz ve Meclis'teki gücümüzle çözemeyeceğimiz bir mesele var; 'anayasa'. Ana bir mesele var ki bütün toplumun el ele vermesi ve birlikte çözmesi gereken yeni anayasa. Bugünkü Meclis tablosu demokratik, sivil bir anayasanın AK Parti oylarıyla yapılmasına imkan sağlamıyor ama çok açık söyleyeyim sağlamış olsaydı da biz anayasayı değiştirecek mutlak bir çoğunluğa sahip olmuş olsaydık da anayasanın diğer partilerle ve toplumun her kesimiyle birlikte yapılması ilkesel olarak benimser ve ona göre davranırdık. Çünkü, adı üzerinde anayasa. Öyle bir anayasa çıkaralım ki ana gibi bütün bir toplumu kuşatsın, öyle bir anayasa çıkaralım ki ana gibi insanları ürkütmek yerine ona merhamet ve şefkat sunsun. Öyle bir anayasa çıkaralım ki ana gibi yar olsun, düşman tanımı yapmasın, vatandaşa dikte edilmesin, vatandaşın özgürlüklerini sınırlamasın" ifadelerini kullandı.

"YENİ ANAYASA BİZİ KARAMSAR BİR TABLOYA SÜRÜKLEMESİN"
"Öyle bir anayasa yapalım sayfalarına girdiğimizde kısıtlayıcı hükümlerle bizi karamsar bir tabloya sürüklemesin, kendi anamızda gördüğümüz merhameti, şefkati, insan onurunu onda görelim" diyen Davutoğlu, "Onun için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Meseleyi şahsileştirmeden, meseleyi partisel ya da siyasal farklılıklar zeminine oturtmadan bütün genel başkanlara bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Gelin, hepimizin yüz karası olan bu darbeler tarihinden kalan 12 Eylül anayasasını birlikte tarihe tevdi edelim, onun yerine birlikte hep beraber hepimizin gurur duyacağı, çağdaş, demokratik, özgürlükçü bir anayasayı çıkaralım. Eğer, böyle bir dönemde bunu yapamazsak gelecek nesillere 12 Eylül Anayasası'nı bırakmış siyasiler olarak hep pek de hayırla anılmayacağız" şeklinde konuştu.
Önümüzdeki hafta içinde yurt dışı temaslarının olduğunu ama ilk fırsatta muhalefet parti genel başkanlarıyla biraraya gelmek istediğine dikkati çeken Davutoğlu, "Onlarla bütün bu eylem planını, iç tüzük başta olmak üzere Meclis'teki çalışmalarla ilgili düzenleme ihtiyaçlarını ve tabii anayasayı açık yüreklilikle konuşmak istiyorum. Bu mesele, kimsenin tek başına ele alabileceği bir mesele değildir. İnanıyorum ki, TBMM çatısı altında yüzde 95 oranına çıkan demokratik temsil yeni anayasayı mümkün ve gerçek kılacak bir irade sergileyecektir. Anayasa değişikliği, bizim öncelikli hedeflerimizden birisidir. Türkiye'nin yeni bir anayasaya sahip olmasının gerekliliğini ortak aklı harekete geçirerek, en doğru usulu izleyerek, mümkün olduğu kadarıyla en geniş toplumsal katılımla bir anayasa yapacağıma inanıyorum. Siz, sivil toplum örgütlerimizin de katkısıyla ortak aklımızı harekete geçirelim. Hem yeni anayasamızı hem yasal düzenlemeleri birlikte hayata geçirelim. Diyoruz ki, gelin bu şerefli görevi birlikte ifa edelim. İnşallah, anayasal değişiklik gerektiren düzenlemelerde iktidarımız ve muhalefet partilerimiz, öncelikle şu temel meselelerin düzelmesi için beraberce hareket eder" dedi.
TBMM çatısı altında anayasal düzenleme gerektiren 4 hususun olduğunu belirten Davutoğlu, "Bir yüksek yargıda dağınıklığı giderelim. İki HSKY'yı yeniden yapılandıralım, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu kuralım ki CHP ile yürütülen istikşafi görüşmelerde bunların bir kısmı üzerinde mutabık kalınmıştı. Üç yargı üst denetiminin oluşumunda TBMM'nin rolünü güçlendirelim. Dört özel üniversitelerin kurulmasında ve yurt dışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin de yurt dışında faaliyet göstermelerine imkan tanıyacak düzenlemeleri yapalım" ifadelerini kullandı.

"BAŞTA ANAYASA KONUSUNU SORUN OLMAKTAN ÇIKARMAK İÇİN MUHALEFETİN DE AKLINA, DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"
Vatandaşlardan eylem planının çetelesini tutmasını isteyen Davutoğlu, "Bütün Bakanlar Kurulu, AK Parti grubu ve ben bizzat bu reformları hem takip edeceğiz hem de bunların sorumluğunu üstleneceğiz. Takvimimiz bellidir. Bakanlarımız, kamuda, yönetimdeki herkes bu eylem planı ve reform paketini yol haritası olarak önüne alacak. Hiçbir mazeret ve gecikme kabul edilmeyecektir. Biz de tam bir hazırlık içinde kollarımızı sıvadık. Başta anayasa konusunu sorun olmaktan çıkarmak için muhalefetin de aklına desteğine ihtiyacımız var. Sayısal bir durumdan söz etmeksizin söylüyorum, sayısal olarak ihtiyacım olmasa da muhalefet partilerin görüşleri bizim için önemlidir, anlamlıdır. Yeter ki bu görüşler siyasi nezaket kuralları içinde ifade edilsin. Milletin talep ve ihtiyacına cevap vermek zorundayız" diye konuştu.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

CHP Hatay Milletvekili, Bipolar bozukluk, mikrodalga fırın en ucuz, haliç köprüsü ne zaman yapıldı, ataşehir tapu, fikri ışık operasyon, çanakkale türküsü ve flüt notaları, yaşar yakış biyografisi, lagos havaalanı, selçuk inan hangi ülkeli, aleksis tsipras manifesto, bahri karaçay, berlin otel fiyatları, bağımsız türkiye partisi adana, cumhuriyet caddesi maltepe, diskinternals, mehmet haberal rize,