Cuma19.04.2024
HABERLER - SAĞLIK - TÜRKİYE - İSTANBUL
12 Aralık 2015 - 11:42:33

Goji Berry Çileği (Kurt Üzümü) Nedir? Goji çileği faydaları ve zararları nelerdir?

Goji berry ülkemizde bazı bölgelerde goji çileği, kurt üzümü, goji üzümü olarak bilinmekle birlikte bilim çevrelerinde faydaları nedeniyle süper meyve olarak da adlandırılmaktadır... Goji Berry, diğer bir adıyla kurt üzümü, Çin menşeilidir. Dünyanın besin değeri en yüksek meyvelerinden biri olan bu lezzetten, Çin, Tibet ve Moğolistan'da yaklaşık 2000 yıldır tıp alanında faydalanılmaktadır.
Goji Berry Çileği (Kurt Üzümü) Nedir? Goji çileği faydaları ve zararları nelerdir? 0 Goji berry ülkemizde bazı bölgelerde goji çileği, kurt üzümü, goji üzümü olarak bilinmekle birlikte bilim çevrelerinde faydaları nedeniyle süper meyve olarak da adlandırılmaktadır...
Goji Berry, diğer bir adıyla kurt üzümü, Çin menşeilidir. Dünyanın besin değeri en yüksek meyvelerinden biri olan bu lezzetten, Çin, Tibet ve Moğolistan'da yaklaşık 2000 yıldır tıp alanında faydalanılmaktadır.
Çok kuvvetli bir antioksidan olan kurt üzümü günümüzde en çok Tibet, Moğolistan ve Himalayalar'da yetişmektedir. Ülkemizde de Karadeniz bölgesinin nemli ikliminin bu meyveyi yetiştirmek için uygun olduğu tespit edilmiştir.

Goji çileği faydaları nelerdir? "Goji berry Türkçe'ye kurt üzümü olarak çevrilse de uzak doğuda "mucize üzüm" olarak bilinmektedir. Goji Berry faydalarını sıralamaya kalkarsak sayfalarca yazmamız gerekir. Ama başlıcaları şunlardır:
Kurt üzümü; vücudu yeniler ve yaşam süresini uzatır.

Goji çileği içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde yaşlanmanın etkilerini azaltır. Ayrıca vücutta yenilenmeyi sağlayan HGH ve HGG hormonlarının üretim ve salınımına etki ederek yenilenmeyi gerçekleştirir. Böylece hem kaslarınız, kemikleriniz güçlenir hem de cildiniz ve vücudunuz genç-diri bir görünüm kazanırken, yağ oranınız azalır, iyileşme hızınız artar, hafızanız güçlenir.
Kurt üzümü; kilo vermeyi hızlandırır.
Yapılan araştırmalar goji içerisindeki polisakkaritlerin yediklerimizi yağ olarak depolamak yerine enerjiye çevirerek kilo vermeyi ciddi oranda arttırdığını kanıtlamıştır. Goji alınan gıdaların yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürür. Bu sebepledir ki Dukan Diyeti'nde Dr. Dukan tarafından kilo vermeyi hızlandırmak için özellikle Goji Berry tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca enerjinizi arttırmasıyla da bilinen Goji, egzersiz öncesi vücut için tam bir doğal enerji kaynağıdır. Verdiği yüksek enerjiyle hastalık sonrası hızlıca toparlanmak için de idealdir.
Goji üzümü; kan şekerini dengeler.
Uzakdoğu'da yetişkinlerin diyabet tedavisinde de kullanılan kurt üzümü, kan şekeri ve insülini dengeler. Goji meyvesinde bolca bulunan betanin ayrıca diyabet hastalarının sorunlarından karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.
Goji Kurt üzümü; yüksek tansiyonu engeller, kalp ve damarlarını güçlendirir.
Goji, lipid peroksit olarak bilinen ve damarlarımıza yapışarak damar tıkanıklığı, damar sertliğine neden olan yağların oluşumunu engeller. Kurt üzümünde bulunan anthocyanin maddesi ayrıca kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) üzerinde de kurt üzümünde yer alan polisakkaritlerin benzersiz bir pozitif etkisi vardır. Türkiye'de her yıl yaklaşık 250.000 kişiye kalp-damar hastalığı teşhisi konulduğunu düşünürsek, kurt üzümünü mutfaklarınızdan eksik etmemenizi tavsiye ederiz.
Goji Berry Çileği Kurt üzümü; bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve hastalıklara karşı direncinizi arttırır.
Vücudumuzda bulunan süperoksit adlı enzim, hastalıkların oluşumu ve ilerlerlemesini önlemede önemli bir rol oynar. Yaş ilerledikçe ve günlük hayattaki stres arttıkça bu enzimin vücut tarafından üretilmesinin azaldığı tespit edilmiştir. Beslenmede düzenli olarak kurt üzümüne yer verilmesi, hastalıklara karşı önemli bir bariyer olan bu enzimin değerlerini %40 oranında arttırmaktadır. Okudukça kurt üzümünün neden "süper meyve" olarak adlandırıldığını siz de haklı buluyorsunuz herhalde.
Goji üzümü; kansere çaredir.
Kanser tedavilerinde kullanılan Germanium adlı elementi içeren, şimdiye kadar bulunmuş tek bitki kurt üzümüdür. Goji'de de bulunan vücudun kendi doğal savunmasını güçlendirmektedir. Kanser tedavisi sırasında, ilaçlarla birlikte tüketilen Goji Berry'nin, olumlu sonuçları %250 oranında arttırdığı keşfedilmiştir. Ayrıca löseminin bilinen bütün büyük tiplerine karşı aktif olan physalin içerir. Kanser tedavisi sırasında goji tüketimi, ayrıca radyasyon ve kemoterapi sonucu oluşan yan etkileri azaltır.
Kurt üzümü; yatak odasına iyi gelir.
Goji berry, kandaki testesteron seviyesini arttırarak hem kadınlar hem erkekler için güçlü bir doğal afrodizyaktır. Aynı zamanda yine her iki cins için de kısırlık tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. Cinsel arzuyu tetikleyen kurt üzümü, bebek hayali kuran çiftlerin düzenli olarak kullandığı bir meyvedir.
Kurt üzümü; hafızanızı güçlendirir.
Kurt üzümünde bulunan betain vücutta kolin maddesine çevrilerek beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonlarını güçlendirir. Bu sebeple Çin'de beyin-hafıza güçlendirici olarak da kullanılır. Zihin açıcı olarak, okunmuş pirincin yeri ayrıdır ama kurt üzümünü de deneyin deriz.
Kurt üzümü; gözlere iyi gelir, görüşü güçlendirir.
Hayatınız boyunca havucun gözlerinize en iyi gelen besin olduğunu duymuş olabilirsiniz. Havucun yeri gönlümüzde ayrı tabii ki ama Goji Berry'nin havuçtan çok daha iyi bir beta karoten kaynağı olarak görüş kalitesini arttırmak için Çin'de çok popüler olduğunu da unutmayın.
Kurt üzümü; rahatlatır.
Goji Berry, bir tür adaptojen olarak, özellikle şehir hayatında maruz kalınan stres ve anksiyete ile başa çıkılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kökeni olan Asya'da, uykusuzluk tedavisinin de önemli bir parçası haline gelmiştir. Kısaca stresten kurtulmuş, mışıl mışıl uyuduğumuz sağlıklı hayatlar kurt üzümü sayesinde çok uzak değil.
Kurutulmuş veya tazesi ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketilebilir, kurt üzümü bitkisinin meyve ve yaprakları çay olarak demlenebilir. Salata ve müslilere tat vermek için kullanılabilir. Uzakdoğu'da ise çorba ve pilavlara bile eklenir. Dilerseniz 30-60 ml kadar suyunu veya kapsüllerini de kullanabilirsiniz.
Yetişkinler için günlük 1 avuç (20-30 gram) tüketilmesi tavsiye edilir. Bu miktarın biraz altı veya üstü olması problem oluşturmaz ama asıl faydalarını hissedebilmek için önemli olan her gün düzenli olarak tüketilmesidir.
Kurt üzümü efsanevi bir meyve olsa da kan sulandırıcı kullanıyorsanız, size uygun olmayabilir! Yapılan araştırmalar kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebildiklerini göstermiştir. Ayrıca her meyve gibi fazla tüketilmesi bağırsak hareketlerini hızlandırıp, ishale neden olabilir. Polen alerjisi olanlar, diyabet ve tansiyon ilacı kullananlar da doktor kontrolünde kullanmalıdır.
Goji berry 7′den 70′e her yaşta tüketilebilecek bir mucizedir.
Hamilelik diyet yapılacak bir zaman değil iki ikişilik dengeli ve sağlıklı beslenilecek bir zamandır. Gojinin sabah bulantılarına iyi geldiği keşfedilmiş olsa da hamile kadınların doktorlarına danışmadan kullanması tavsiye edilmez.
Sağlıklı bir hayat sürdürmek isteyen herkesin diyetinde yer vermesi tavsiye edilen kurt üzümü, özellikle Dukan diyetinde tavsiye edilmektedir.
Taze meyve hali oldukça sulu ve tatlıdır. Tadını merak ediyorsanız bir çok kişi yaban mersini ve kiraz arasında, hafif tatlı-ekşi bir tada sahip olduğunu düşünüyor. Kuruları ise hem şekil hem tat olarak kuru üzüme çok benziyor.
Kurt üzümünü, muffinlerde kek ve kurabiyelerde yaban mersini yerine kullanabilirsiniz. Ayrıca smoothie, müsli ve salatalarınızı sağlıkla renklendirebilirsiniz.
Özellikle hücre yenilenmesini hızlandırması sebebiyle, yaşlanmayı önler ve pırıl pırıl bir cilde kavuşursunuz. Cildinize dolaplar dolusu pahalı kremın sağladığı etkiyi, kurt üzümü tek başına sunar. Bu sebeple birçok
kozmetik ürününde de kullanılmaya başlanmıştır. Kırışıklar, güneş lekeleri, yara izleri, sivilceler ve sivilce lekelerine karşı birebirdir.
Güzellik reçetesi olarak, çiğ veya kuru tüketebilir, çayını içebilirsiniz.
Goji çileği üzümü, Asya dışında ilk olarak, 2005 yılında Los Angeles Times'da değerlendirildiğinde dikkatleri üzerine çekti, 2006′da Time dergisinde "Yılın Süper Meyvesi" ilan edildiğinde bilinirliği arttı. Ama asıl çıkışını dünya tarihinin en çok bilinen televizyon programcısı Oprah Winfrey'in programında spor öncesi ve sonrası enerji seviyesini korumak için tavsiye etmesiyle kazandı. Bugün, Madonna, Miranda Kerr, Mischa Barton ve Elizabeth Hurley'in favori besinleri arasında.
Kurt üzümü hakkında Uzakdoğu'da birçok efsane vardır. Bunların en ünlüsü insan ömrünü 100 yıldan fazla uzattığı ve cinsel güç arttırıcılığı hakkında olanlarıdır. 256 yıl yaşadığı iddia edilen Çinli herbalist Li Ching-Yuen'in kurt üzümüne düşkünlüğü bilinen bir gerçektir.
Tazesi, küçük yumuşak kırmızımsı meyveleri olan çalı formunda bir bitkidir. Kuru kurt üzümü ise görüntü olarak kuru üzüme benzer.
Kırmızı-turuncu arası bir rengine sahiptir.
Kuru üzüm boyutundadır.
Taze kurt üzümüne dokunduğunuzda kirazımsı, bir meyve olduğunu hissedersiniz, kurusu ise dokunduğunuzda verdiği hisle de kuru üzüme benzer. Ama zaten bu meyvenin sayamayacağımız kadar keşfedilmeyi bekleyen faydası varken, en iyi tarafının görüntüsü veya tadı olduğunu söyleyemeyiz.
Satın almadan önce hijyenik koşullarda saklanan ve satılan, sertifikalı ürünler olmasına dikkat edilmelidir.
Kuru kurt üzümü hava almadan, kuru bir ortamda bir yıla kadar muhafaza edilebilir.
30°C'nin altında kuru bir ortamda saklanmalıdır.

kaynak: goji çileği

Yorum Yaz:



Aramalar:

İşte Benim Stilim, Cezayir, pınar karşıyaka taraftarı olay çıkardı, beşiktaş taraftarı rekor kırdı, turgutlu manşet, çanakkale ismetpaşa mahallesi haritası, astana iş ilanları, kirpi sinemalar, haydar baş oğlu, tuluyhan uğurlu ttnet, tevrat zebur ve incil değiştirildi mi, gezi parkı olayları çorlu, yedikule hayvan barınağı ulaşım, messi ödüller, kos adası seyahat, kola abdesti bozar mı, melih gökçek ajdar,