Perşembe28.03.2024
HABERLER - GENEL - TÜRKİYE - İSTANBUL
10 Aralık 2015 - 22:39:16

Rus ambargosu sonucu: Sadece Antalya Havalimanı'nda 100 milyon dolarlık kayıp

Eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Rus turistlerden doğan boşluğun Çin'den gelecek turistlerle doldurulabileceğini söyledi.
Rus ambargosu sonucu: Sadece Antalya Havalimanı'nda 100 milyon dolarlık kayıp 0 Eski Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu, Rus turistlerden doğan boşluğun Çin'den gelecek turistlerle doldurulabileceğini söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinden sonra özellikle Rus tarafının uyguladığı ticari ambargolardan turizmin de payına düşeni alması bekleniyor. Krizin 18. gününde sadece Antalya Havalimanı'nda meydana gelen 100 milyon dolarlık kayıp ise olası bir turizm ambargosunun bilançosu hakkında ipucu veriyor. Türkiye'nin mevcut durumu fırsata dönüştürmesi gerektiğini söyleyen Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, alternatif turizm pazarları oluşturmanın önemime dikkat çekti. 1999-2000 yılları arasında Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunan Nevzat Saygılıoğlu, Türkiye'nin, 1 buçuk milyar nüfuslu Çin'e yönelik turizm destinasyonları geliştirmesi ve böylelikle Rus turistlerden doğan boşluğun Çin'den gelecek turistlerle doldurabileceğini söyledi.

ALTERNATİF BİR TURİZM PAZARI
Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin sadece ticaret alanını değil, turizm başta olmak üzere çeşitli hizmet alanlarını da kapsadığını belirten Nevzat Saygılıoğlu, Türkiye'ye gelen turistlerin en önemli payını Almanya ve Rusya'nın oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin kısa vadede Rus turistleri kaybetmekten kaynaklanan sıkıntılar yaşayacağını söyleyen Saygılıoğlu, Çin pazarına dikkat çekti. Çin Halk Cumhuriyeti gibi uzak ülkelerden gelen turistlerin, en az 2 ülkeye gittiklerini ve 15 gün tatil yaptıklarını söyleyen Nevzat Saygılıoğlu, "Çin kendi insanlarına her sene destinasyon tayin ederek gidebilecekleri ülkeleri bildiriyor. Çin'deki 1 buçuk milyar nüfusun Pekin ve Şangay gibi büyük metropollerde yaşayanların önemli bir kısmı çok zengin hale geldi ve tüketmeye başladı. Türkiye ve ekonomik açıdan darboğazda olan Yunanistan, Çin ile görüşerek alternatif bir turizm pazarı oluşturabilir. Bu iki ülkeyi ortak bir destinasyonla Çin'e pazarlamak gerekir. Çünkü uzak ülkelerin turistleri, en az 2 ülkeye gider ve 15 gün tatil yapar. 1 buçuk milyar Çinlinin yüzde 1'i seyahate çıksa 1 buçuk milyon eder. 1 buçuk milyonun da yüzde 10'u Türkiye'ye gelse 150 bin eder. Müşteriyi çeşitlendirmek, kapasite kullanımını arttırmak ve alternatif pazar oluşturmak adına böyle bir strateji sunmalıyız" diye konuştu.

YETKİLİLER NE DEMİŞTİ?
Türk jetlerinin, Hatay'ın Kızıldağı bölgesinde Türkiye sınırını ihlal eden Rus savaş uçağına müdahale etmesi sonucunda iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerde kopmalar yaşandı. Türkiye ve Rusya arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hacminde en çok yer kaplayan konuların başında gelen turizm ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un vatandaşlarına "Türkiye'yi ziyaret etmeyin" tavsiyesinin ardından sekteye uğradı. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise Rus turistleri Türkiye'ye davet ederek, "Türkiye evinizdir. Daha önce olduğu gibi güvenli bir şekilde tatilinizi Türkiye'de geçirebilirsiniz" dedi.
(İHA)

HABERİN DİĞER RESİMLERİ

Rus ambargosu sonucu: Sadece Antalya Havalimanı'nda 100 milyon dolarlık kayıp Rus ambargosu sonucu: Sadece Antalya Havalimanı'nda 100 milyon dolarlık kayıp

Yorum Yaz:



Aramalar:

Fildişi Sahili, Bahar yorgunluğu, halil paşa eserleri hayatı, konya radyo frekansları, avrupa birliği ülkeleri ve başkentleri, alsancak nöbetçi eczane, konya şeker iletişim, iha ekşi, ahmet çınar kitapları, bursa büyükşehir belediyesi fehim ferik, bruno alves röportaj, gümüşhane üniversitesi edebiyat fakültesi, coğrafya güneydoğu anadolu projesi gap sunu, akyazı inşaat, selçuklu tapu müdürlüğü, kolera lakapları, fenerbahçe kulübü üyelik ücreti,