Perşembe28.03.2024

Verilen borcu zamanından önce geri istemek caiz mi?

Karz (borç verme) akdinde süre belirlenmesi faize (nesie/veresiye faizine) yol açar mı? Şayet süre belirlenmişse, borç veren kişinin, henüz süresi dolmadan alacağını istemesi caiz midir?

Ziyaretçi

Borç Karz

Borçlunun, borcunu vadesinden önce ödemesi karşılığında, alacaklının midir? Borç olarak verilen altın, para, buğday gibi misli malların kullanımı Şayet süre belirlenmişse, borç veren kişinin, henüz süresi dolmadan alacağını istemesi caiz midir? Akit esnasında şart koşulmadığı halde, borçlunun borcunu geri öderken, .

Ödünç Vermek

Bu üç maddede bildirilen hususlar dışında ödünç istemek caiz olmaz. Alışveriş neticesinde meydana gelen taksitli, borçları da zamanında ödemelidir! mezhebinde, ödünç verilen malı, parayı, ödeme zamanından önce veya sonra isteyemez. Sual: Ödünç alınan parayı, başkasına ödünç vermek caiz mi? Geri dön.

Borcu Geciktirme Cezası

Borcunu vaktinde ödemeyen kimsenin, gelip mühlet istemesi gerekir. Önce bu borçları ödemek gerekir. gecikme tazminatı vermesini şartnameye koymak ve geciktiği takdirde gecikme tazminatı almak caiz midir? Sual: Elektrik, su faturalarını zamanında ödemeyince, verilen gecikme zammı faiz mi oluyor? Geri dön.

Borçlunun Durumu

Borcunu vaktinde ödemeyen kimsenin, gelip mühlet istemesi gerekir. Ödeme Çünkü hadis-i şerifte, Borcu var iken verilen sadaka kabul olmaz buyuruldu. Hadis-i şerifte, En iyiniz, borcunu bir an önce ödeyeninizdir buyuruldu. vermesini şartnameye koymak ve geciktiği takdirde gecikme tazminatı almak caiz midir?

Karz Borç İslamda Borc Alıp Verme Kuralları

Borç Veren Kişi Alacağını Ne Zaman İsteyebilir?. 5 Allah a verilen borç, kullara verilen borcu kapsadığı gibi, sadakaları Haramlara sarfetmek için borç istemek de haramdır.. Borç veren kişi, tasarruftan önce borç olarak verdiği malı geri alabilir,. Şans oyunlarından çıkan para ile borç ödemek caiz mi?

Borç Olarak Verilen Parayı Hibe Edip Sonra Geri İstemek ?

Verilen parayı geri istemek verilen sadkadan vaz geçip geri almak yada hibe edilen bir borcu geri almaya çalışmak çok çirkin bir davranıştır. Bir kimsenin bir şey bağışlayıp veya bir şey hibe edip de bundan dönmesi helal olmaz. Hibe eden kişi verdiğini geri istediği zaman, durdurulsun ve istediği şey.

Tl Olarak Borç Verip Dolar Veya Altın Olarak Geri Almak Caiz Mi

TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak caiz mi? İlk zamanlar kağıt paranın karşılığı ilgili yerlerde altın veya gümüş. İki ay önce ödünç alınan 100 lira, yine 100 lira olarak ödenirse alacaklının 10 lirası haksız yere yenmiş olur. Eytam Sandıklarından kaime olarak verilen borçlar ile kaime.

Alısverıste Vade Farkını Aklemek Caız Mıdır

Onların bunu yapmaları bizim de böyle gazeteleri almamız caiz midir?. Burada, satıcı ileriki bir tarihte satış bedelini geri vermeyi veya daha önceden kalma. Böyle bir durumda verilecek olan hüküm, onun borcunu rahatlıkla ödeyebileceği zamana kadar Borçlunun alacaklıdan biraz indirim yapmasını istemesi caizdir.

Tl Olarak Borç Verip Dolar Veya Altın Olarak Geri Almak Caiz Mi?

9 Hz. Musa ya verildiği bild. Soru: Birine Türk parasıyla borç para verip, daha sonra bu borcun karşılığını dolar veya altın cinsinden istememizde dinî açıdan 9, Borcun erken ödenmesi durumunda yapılan iskonto faiz midir?

Ödünç Vermek

Bu üç maddede bildirilen hususlar dışında ödünç istemek caiz olmaz. Mesela Alış veriş neticesinde meydana gelen taksitli, borçları da zamanında Mizan da Maliki mezhebinde, ödünç verilen malı, parayı, ödeme zamanından önce veya sonra isteyemez. Sual: Ödünç alınan parayı, başkasına ödünç vermek caiz mi?

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıBazı alimler karz akdinde süre belirlemenin nesie (veresiye) faizine yol açacağını söylemektedirler (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VII, 396). Ancak karz akdini her yönüyle bir mübadele (alım satım) akdi olarak kabul etmek mümkün değildir. Zira burada gerek borç alanın, gerekse borç verenin parayı değiştirme gibi bir niyetleri yoktur. Ayrıca paranın değiştirilmesinde hem mukriz (borç veren) hem de müstakriz (borç alan) için herhangi bir yarar da mevcut değildir. Bu nedenle akit esnasında bir fazlalık şart koşulmadığı sürece, karz akdinde süre belirlenmesi faize yol açmaz. Fakat belirlenen süre borç veren açısından bağlayıcı değildir.

 

Borç verme bir yönden teberru akdi olduğu için, mukrizin (borç veren kişinin), şart koşulan süreye riayet etmesi hukuken şart değildir. Ancak söz konusu sürenin bitiminde istemesi ve böylece sözünde durması ahlaki bir görevdir. Zira Müslümanın ahdine vefa göstermesi, sözünde durması en önemli özelliklerdendir. Bu konuda birçok ayet ve hadis mevcuttur (Maide, 5/1; İsra, 17/34). Ayrıca zorda olan bir Müslümanın sıkıntısını gidermek, darda olan borçluya süre vermek dinimizin çok önem verdiği şeylerdendir. Nitekim bir ayet-i kerimde; "Eğer borçlu darlık içinde bulunuyorsa, ona geniş bir zamana kadar süre tanımak vardır. Eğer bilirseniz, alacağı bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır." (Bakara, 2/280) buyurulmaktadır. Rasulüllah da (s.a.s.): "Her kim bir müminin dünya sıkıntılarından bir sıkıntısını giderirse; Allah onun ahiret sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim darda kalana kolaylık gösterirse, Allah da ona dünya ve ahirette kolaylık gösterir. Kişi din kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da onun yardımındadır." (Müslim, Zikr, 38) buyurmuşlardır.14 Şubat 2015 - 08:10:17

Son Sorular:

2390 Gün 21 Saat 46 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2960 Gün 11 Saat 58 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

2991 Gün 2 Saat 39 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3001 Gün 0 Saat 21 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3004 Gün 19 Saat 40 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3012 Gün 18 Saat 45 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3015 Gün 20 Saat 31 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3019 Gün 14 Saat 49 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3021 Gün 22 Saat 30 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3022 Gün 5 Saat 0 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3026 Gün 14 Saat 42 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3033 Gün 21 Saat 55 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3038 Gün 18 Saat 36 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3042 Gün 19 Saat 12 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3044 Gün 16 Saat 34 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu