Perşembe25.04.2024

Para peşin, mal vadeli (selem) olarak yapılan satım akdi caiz midir?

Para peşin, mal vadeli (selem) olarak yapılan satım akdi caiz midir?

Ziyaretçi

Alışveriş

Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? Para peşin, mal vadeli selem olarak yapılan satım akdi caiz midir? Alış-veriş akdi hangi.

Standart Sorularda Ara

Bir malın taksitli olarak birden fazla fiyatla satışa sunulması caiz midir? Para peşin, mal vadeli selem olarak yapılan satım akdi caiz midir?

Olmayan Malı Satmak Caiz Midir? Mesela Köylü Fındığını Ürününü

Bu açıklamalara göre sorunuzda geçen iki durumdan para peşin mal vadeli Selem, satış bedeli peşin ödenerek mal veresiye olmak üzere yapılan bir satım akdi. sonra teslim etmek üzere peşin para ile satmak selem akdi olup, caizdir.

Alısverıste Vade Farkını Aklemek Caız Mıdır

Masonun müslümanı olur mu, olmaz mi? diye tartışan müslüman çıkabilir ama Islam ı, bir şeriat 4-Selem : Para peşin, mal veresiye yapılan ticarete selem denir. Fakîhlerin çoğu, bey bi l-vefa şeklindeki satım akdini caiz görmüşlerdir.

Selem Akdi

II- SELEM AKDİ PARA PEŞİN MAL VERESİYE SATIŞ. A Selemin Tarifi ve Dayandığı Deliller: Selem veya selef akdi; peşin parayı standart mislî bir malla vadeli olarak selem akdinin Allah ın kitabı ile helal kılındığını söylemiş ve delil olarak da bu e Anaparanın selem akdinin yapıldığı mecliste, taraflar birbirinden.

I

Eğer para peşin mal veresiye satım akdi yapılmışsa buna selem veya selef akdi denir. Biz önce İslam fakihleri bu ve benzeri delillere dayanarak vadeli satışın caiz olduğu Ancak bunun bir ruhsat mı yoksa azîmet mi olduğu tartışılmıştır.

Onun

Hakikaten vade farkı, enflasyon farkı, enflasyon oranındaki banka faizi vs. faiz yasağı para peşin mal veresiye bir muamele olan selem akdine konu yapılması mümkün ve caizdir. Ancak maddeler farklı cinsle değiştirilecekse, peşin olmak şartıyla, istediğiniz gibi satış yapınız. Burada alınan para helal mi haram mı?

Vadeli Veresiye Satışın Hükmü Ve Vade Farkı

Vadeli satış, alınan bir mal veya hizmet karşılığında verilecek olan ücreti, satış veresiye; mal ertelemeli, para peşin olursa buna da selem biri üzerinde anlaşarak yapacakları satış akdinin caiz olacağını sarih bir Günümüzde alışveriş yapılan yerlerde, ödemenin peşin mi yoksa vadeli mi olacağı satış.

Alışverişte Vade Farkı

Gerek umûmi olarak akdin ve gerekse onun bir nev i olan bey in tarifinden Akdin mahalli veya üzerine akid yapılan şey ma kudun aleyh, akdin netice.. peşin on dinara yahut da vadeli onbeş dinara satın alsa bu caiz midir diye el- Kasım b. Selemin peşin para ile veresiye mal almaktan ibaret olduğunu zikretmiştik.

İskenderpaşa Enflasyon Ve Ticaret İle İlgili Konular

Ancak onda selem caiz olan bir şey için ısmarlama vaki olursa selemin şartlarına riayet edildiği Esas mal sahibi ne zaman parasını getirirse malını geri alacaktır. CEVAP: Gayr-i meşru olarak kazanılan para ile bir yiyecek satın alınsa, satış akdi yapılırken meşru. Yani biri peşin diğeri vadeli olursa yine böyle mi olacak?

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıAlım satım akitlerinde malın peşin olması asıldır. Bedeli ise tarafların anlaşmasına göre peşin de vadeli de olabilir. Ancak örfe ve ihtiyaca binaen, Hz. Peygamber (s.a.s.) bazı durumlarda paranın peşin malın vadeli olarak satılmasına izin vermiştir. Bu şekilde yapılan alım satım akdine selem veya selef denilir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadisinde; "Hurmada (bir rivayette bir şeyde) selem yapan kişi, belirli ölçekle, belirli tartı ile ve belirli süreye kadar selem yapsın. " buyurmuştur (Müslim, Müsakat, 25; Buhari, Selem, 2).

 

Selem akdi ancak misli mallarda yapılabilir. Caiz olması için; paranın peşin, malın cinsinin, miktarının, niteliklerinin belli olması, malın teslim tarihinin ve teslimi masraf gerektiriyorsa teslim yerinin belirtilmesi gerekir. Hayvan, standart olmayan fabrikasyon eşya gibi kıyemi malların sonradan teslimi şartıyla (selem yoluyla) satılması caiz değildir (Merğinani, el-Hidaye, III, 71 ve dev. ).

 14 Şubat 2015 - 08:10:30

Son Sorular:

2418 Gün 7 Saat 29 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2987 Gün 21 Saat 40 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3018 Gün 12 Saat 22 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3028 Gün 10 Saat 3 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3032 Gün 5 Saat 22 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3040 Gün 4 Saat 28 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3043 Gün 6 Saat 13 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3047 Gün 0 Saat 31 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3049 Gün 8 Saat 13 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3049 Gün 14 Saat 42 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3054 Gün 0 Saat 25 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3061 Gün 7 Saat 38 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3066 Gün 4 Saat 19 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3070 Gün 4 Saat 54 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3072 Gün 2 Saat 16 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu