Çarşamba24.04.2024

Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır?

Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır?

Ziyaretçi

1584

Şevval ayının hilalini gördüğünüzde de bayram edin. Eğer Şaban ayının hilali size görünmezse, oruca başlamak için Şaban ayını, bayram etmek için ise.

Oruca Başlamak İçin Hilalin Görülmesi...

Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır? Hesapla ispat mümkün müdür? Kameri aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın.

Oruca Başlamak İçin Hilalin Görülmesi Şart Mıdır?

Hz. Peygamber s.a.s. Hilali Ramazan hilalini görünce oruca başlayınız ve hilali Şevval hilalini görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa.

Standart Sorularda Ara

Dini hükümlere göre; kameri aylar, hilalin güneş battıktan sonra, yeryüzünün herhangi bir yerinden. Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır?

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

ORUÇ

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıKameri aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Ramazan orucu, ramazan ayında tutulduğundan ve ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, ramazan ayının başladığını tesbit etmek gerekmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) "Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız." (Buhari, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyam, 3-4, 7-10) buyurmuştur.

 

Bu hadis ilk bakışta hilali çıplak gözle görmedikçe oruca başlanmayacağı ve bayram edilmeyeceği fikrini uyandırmaktadır. Konu ile ilgili diğer rivayetler değerlendirildiğinde bu hadislerin içeriğinin bağlayıcı olmayıp amacının günün şartları içinde en uygun uygulamanın talim edilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.); "Biz ümmi bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30’dur." (Buhari, Savm, 11, 13; Müslim, Sıyam, 15; Ebu Davud, Savm, 4) buyurarak, kameri aybaşlarının belirlenmesinde hesap yönetimine de başvurulabileceğine işaret etmiş olmaktadır.

 

Çıplak gözle görülsün ya da görülemesin ay mutat hareketlerine devam etmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kameri ay başlarının belirlenmesi konusunda çıplak gözle görmeyi baş vurulacak yegane yöntem olduğu için değil, belki o günkü şartlar içinde en sağlıklı sonuç veren yöntem olduğu için öngörmüştür. Hilali gözlemlemenin amacı Ramazan ayının girip girmediğini belirlemektir. Bu sebeple, hilali çıplak gözle görme dışında, bizi bu amaca ulaştıracak başka yöntemlerden yararlanmak da mümkündür.

 

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde yeni bir ayın girdiğini en iyi şekilde çıplak göz ile ortaya koymak mümkün iken bugün, teknolojik imkanlar ayın hareketleri konusunda en ince ayrıntıyı izleme imkanı sunmaktadır. Günümüzde astronomi ilmi oldukça gelişmiş, artık ince astronomik hesaplar yoluyla, gelecek birkaç yıllık namaz vakitlerini gösteren takvimler hazırlama imkanı bile doğmuştur. Dolayısıyla kameri ayların başlangıçlarını hesap yöntemiyle belirlemek meşrudur.14 Şubat 2015 - 08:06:27

Son Sorular:

2417 Gün 22 Saat 53 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2987 Gün 13 Saat 5 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3018 Gün 3 Saat 46 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3028 Gün 1 Saat 28 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3031 Gün 20 Saat 47 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3039 Gün 19 Saat 52 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3042 Gün 21 Saat 38 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3046 Gün 15 Saat 56 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3048 Gün 23 Saat 37 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3049 Gün 6 Saat 7 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3053 Gün 15 Saat 49 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3060 Gün 23 Saat 2 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3065 Gün 19 Saat 43 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3069 Gün 20 Saat 19 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3071 Gün 17 Saat 40 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu