Perşembe25.04.2024

Mute savaşı nasıl olmuştur?

Mute savaşı nasıl olmuştur?

Ziyaretçi

Mute Savası

MUTE SAVASI. Mute, Kudüs e yakin bir mahal dir. Efendimiz sav in Busra simdiki Havran emirine gönderdigi elçinin katledilmesi üzerine bilmukabele hareket.

Mute Savaşı Neden Oldu?

9 MUTE SAVAŞI: Hicri 8 Miladi 629 Mute Suriye de bir yer olup, Belka denilen vilayete bağlıdır. Rumlarla yapılan ilk harp budur. SEBEBİ:.

Mute Muharebesi

Mute Muharebesi, Doğu Roma İmparatorluğu ile Müslümanlar arasındaki ilk nasıl davranacakları konusunda değerlendirme yapmaya karar verdiler. Mute Meydanı nda yapılan çarpışmada, Muhammed in ismini saydığı üç sahabe de öldü.

Mute Savaşı

Mute Kudüs ün güneyinde bir kasabanın. Mute Savaşı İslam ordusu ile Bizanslılar arasında,Hicri 8 - Miladi.629 yılında yapılan savaştır.

Mute Savaşı

mute savaşı, 1500 kişilik islam ordusuyla 200 000 kişilik bizans ve suriye ordusunun ve bizans sayesinde olmuştur. sağdan-soldan dönemin en güçlü iki devletinden. nasıl davranacakları konusunda değerlendirme yapmaya karar verdiler.

Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Sorular

PEYGAMBER

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıBizanslılar ile Müslümanlar arasında yüzyıllar boyu sürecek olan silahlı mücadeleler Mute Savaşı ile başlamıştır. Peygamberimiz (s.a.s.) Hicretin sekizinci yılı Rebiulevvel ayında içlerinde Ka’b b. Umeyr el-Gıfari’nin bulunduğu on beş kişilik bir heyeti Belka’ya bir gecelik mesafedeki Zatu Atlah’a bölge halkını İslam’a davet için göndermişti. Ancak heyet üyeleri oka tutularak hepsi şehit edilmişler; yalnızca yaralı olarak kurtulan Ka’b Medine’ye dönebilmiştir. Bu olaya çok üzülen Hz. Peygamber (s.a.s.) onların üzerine bir ordu göndermeyi düşünmüş; ancak bölge halkının başka yere gittiklerini öğrenince bundan vazgeçmişti. Şartlar olgunlaştıktan sonra Hz. Peygamber (s.a.s.), üç bin kişilik bir ordu hazırladı ve orduyu Seniyyetü’l-Veda’ya kadar uğurladı. Müslümanlardan, bölge halkını İslam’a davet etmelerini; kabul ettikleri takdirde savaşmamalarını; aksi takdirde Allah’a sığınıp onlarla savaşmalarını istedi. Ayrıca Müslümanlara sözlerinde durmalarını, aşırı gitmemelerini; çocukları, kadınları, yaşlıları ve manastırlara çekilmiş kimseleri öldürmemelerini; hurmalıklara zarar vermemelerini, ağaçları kesmemelerini ve binaları yakmamalarını tembih ve tavsiye etti.

 

İslam ordusu Maan’a kadar ilerledi ve burada karargah kurdular. O sırada Bizans İmparatoru Herakleios’un Beliy kabilesinden Malik b. Zafile kumandası altında Behra, Vail, Bekir, Lahm ve Cüzam gibi Arap kabilelerinden oluşan yüz bin (bazı kaynaklarda yüz bini Rumlardan ve yüz bini de adı geçen Hristiyan Arap kabilelerinden olmak üzere toplam iki yüz bin) kişilik bir ordunun başında Maab’a geldiğini öğrendiler. Müslümanlar Maan’da iki gün kalarak ne yapmaları gerektiğini görüştüler. Sonunda savaşa karar verildi. Maan’dan ayrılan İslam ordusu, savaşın cereyan edeceği Mute’ye giderek savaş düzenine geçti. Savaşta Zeyd b. Harise’nin şehit düşmesi üzerine sancağı Cafer b. Ebu Talib aldı. O da kahramanca çarpıştıktan sonra şehit olunca sancağa Abdullah b. Revaha sahip çıktı. O da şehit düşünce Müslümanlar sancağın Halid b. Velid’e verilmesini kararlaştırdılar. Halid sancağı alır almaz düşman üzerine saldırmaya karar verdi. Bu sırada akşam olmasına rağmen onun bu hareketi tesirini gösterdi. İslam ordusunun sağ kanat komutanı Kutbe b. Katade, Hristiyan Arapların komutanı Malik b. Zafileyi öldürdü. Müslümanlar Halid b. Velid’in etrafında toplanarak pekçok düşman askerini öldürdüler. Geceleyin savaşa ara verildi. Düşman ordusunun sayıca üstün oluşunu göz önüne alan Halid b. Velid değişik bir taktik uygulamaya karar verdi. Ordunun sağ kolundaki askerleri sola, solundakileri sağa, öndekileri arkaya ve arkadakileri öne alarak, düşmanın, Müslümanların geceleyin yardım aldıklarını sanmalarını planladı. Esasında onun asıl hedefi, düşmanın maneviyatını sarstıktan ve şiddetli bir hücum ile onları yıldırdıktan sonra, İslam ordusunu yok olmaktan kurtarıp emniyet içerisinde geri çekmekti. Düşman askerleri ertesi sabah karşılarında değişik askerleri görünce şaşırdılar ve maneviyatları sarsıldı. İslam ordusu ani bir hücumdan sonra geri çekildi. Halid’in planı hedefine ulaştı. Düşman askerleri Müslümanları takip etmeye cesaret edemediler. Halid’in kendilerini çöle çekip orada savaşmak istemesinden endişe ettiler. Sonunda iki ordu birbirinden ayrıldı. İslam ordusu Medine’ye döndü. Peygamberimiz (s.a.s.) ve Medine’de bulunan Müslümanlar, hatta çocuklar, onları Cürf mevkiinde karşıladılar (8/624).14 Şubat 2015 - 08:07:34

Son Sorular:

2418 Gün 8 Saat 19 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2987 Gün 22 Saat 30 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3018 Gün 13 Saat 12 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3028 Gün 10 Saat 53 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3032 Gün 6 Saat 12 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3040 Gün 5 Saat 18 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3043 Gün 7 Saat 3 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3047 Gün 1 Saat 21 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3049 Gün 9 Saat 3 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3049 Gün 15 Saat 32 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3054 Gün 1 Saat 15 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3061 Gün 8 Saat 28 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3066 Gün 5 Saat 9 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3070 Gün 5 Saat 44 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3072 Gün 3 Saat 6 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu