Çarşamba24.04.2024

İslam'a göre mal paylaşımı nasıl yapılır?

İnsanın hayatta iken, çocukları arasında ayrım yaparak birine veya bazılarına mal varlığının tamamını veya bir kısmını bağışlaması caiz midir?

Ziyaretçi

İslam Hukukuna Göre Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Kalan malın toplamını değer olarak belirledikten sonra, İslam a Göre Miras Paylaşımı Miras Paylaşımı Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır? dini-sorular192 Mevcut Miras Hukukuna Göre Yapılan Paylaşımlar Caiz Olur mu?

İslam'a Göre Mirasta Kadın Erkek Dengesi

İSLAM A GÖRE MİRASTA KADIN ERKEK DENGESİ gözetilecek paylaşım oranları ve ölüm halinde gözetilecek paylaşım 1- Evlenen erkek eşine, hatırı sayılır bir mal vermek zorundadır; ona İslam kadını nası korur?

Erkekler Neden Kadınlardan Fazla Miras Alıyor?

9 Soru: Kur an-ı Kerim miras paylaşımında kadına 1, erkeğe 2 pay verilmesini öngörüyor. Yoksa değişen sosyal yapıya, sorumluluklara göre herkes eşit pay mı almalıdır?. Babam öldükten sonra miras paylaşımı nasıl yapılmalıdır?. Kayınbiraderlerim mal paylaşımı yapmamış, hep birlikte kazanıp işlerini.

Çözüldü

Hayırlı geceler arkadaşlar. geçinemeyen çiftler boşanmaya karar verdiğinde onu üç kere boş ol diyerek Kocamı boşar. Ev, araba, mal mülk.

İslam'a Göre Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Gelişmiş Arama Yap Orta; Kötü; Çok kötü. Soru ve Cevaplar ve Misafir Soruları Kategorisinden İslam a Göre Mal Paylaşımı Nasıl Olmalıdır?

Resmi Kanunlara Göre Boşanma Durumunda Mal Paylaşımının Eşit

3 Resmi kanunlara göre boşanma durumunda mal paylaşımının eşit olarak yapılması İslami kurallara uygun mudur?

Anne Baba Sağ İken Çocuklara Miras Mal Bölmek Caiz Mi İslam'a

Anne baba sağ iken çocuklara miras, mal bölmek caiz mi, İslam a göre veliler nasıl davranmalı? on gmail Share on stumbleupon Share on favorites More Sharing Services ? -A A Uzun tesbihat nasıl yapılır yazar mısınız?

Erkek Ve Kız Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olmalıdır

2 Erkek ve kız kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olmalıdır? Mirasla ilgili hükümleri Buna göre erkek çocuk iki hisse, kız çocuğu ise bir hisse alır. Mirasta kız çocuklarına adaletsizlik mi yapılıyor? İslamiyet gelmeden Kadın, kendi mal varlığı üzerinde tasarruf serbestliğine sahiptir. Kadın zengin dahi.

İslamda Miras Sistemi Nasıldır?

Eğer hepsi kız olup da ikiden fazla iseler, bunlara bırakılan malın üçte ikisi; alınması ihtimali kalmayan, yapılması gerekli olan bir emrin yerine getirilmesi için. Bütün bu mirasla ilgili haklar, İslam a göre yapabileceği, yani. önce çocukları arasında miras paylasımı yaparsa kardeslerine bisey düsmez.

Kadınların Şahit Ve Mirasçı Olmaları

Yapılan müzakereler sonunda: İslam a göre, kadın ve erkek eşit ve birbirini tamamlayan varlıklardır.. b Kadın kendi mal varlığında istediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Kadının d Kardeşlerin miras paylaşımında kadınların payının, erkeklere nispetle farklı olarak düzenlenmesinin, erkeğin çeşitli alanlardaki mali.

Cevap Gönder:


Bu Soruya Gelen Cevaplar:

Misafir KullanıcıEsasen kişinin sağlığında kendi malında istediği şekilde tasarruf etme hakkı vardır. Hukuken, malının bir kısmını veya tamamını yabancı birisine verebileceği gibi, çocuklarından birisine veya bazılarına da verebilir. Bu tasarrufu hukuken geçerlidir. Ancak hükmü konusunda İslam alimleri arasında farklı görüşler vardır. Konu ile ilgili tartışmalar şu hadisin farklı anlama ve yorumlanmasına dayanır.

 

Hz. Peygamber (s.a.s.), malının bir bölümünü bir oğluna vermek isteyip, kendisini şahit tutmak isteyen Numan b. Beşir adındaki sahabiye, diğer çocuklarına da mal verip vermediğini sormuş, vermediğini öğrenince, ona şahit olmamış, başkasını şahit tutmasını istemiş, (hadisin farklı rivayetlerindeki ifadelere göre) "onu geri al", "çocukların arasında adil davran", "zulmüne beni şahit tutma" gibi ifadelerle Numan’ı reddetmiştir (Buhari, Hibe, 12).

 

Hanefi, Şafii ve Maliki’lerdeki güçlü görüşe göre, babanın hayatında iken çocuklarına mal vermesi durumunda eşit davranması müstehab, ayırım yapması mekruhtur (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 127; İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, VII, 288; Huraşi, Şerhu Muhtasari’l-Halil, VII, 82; Zekeriyya el-Ensari, Esne’l-metalib, II, 483). Ahmet b. Hanbel’e, bazı Malikilere ve Hanefilerden Ebu Yusuf’tan gelen bir rivayete göre ise, babanın mal verirken evlatları arasında eşit davranması vacip (farz), ayırım yapması haramdır (Buhuti, Keşşafü’l-Kına, Beyrut, 1982, IV, 309; İbn Cüzey, el-Kavaninü’l-Fıkhiyye, 546).

 

Babanın bütün çocuklarına mal vermesi durumunda; kız erkek ayırımı yapmadan hepsine eşit mi vereceği yoksa mirasta olduğu gibi erkek çocuğuna iki, kız çocuğuna bir pay mı vereceği konusu da tartışmalıdır. Bu konuda da çoğunluğun görüşü hepsine eşit vermesidir (Kasani, Bedaiu’s-sanai, VI, 127; İbn Kudame, el-Muğni, V, 388).

 

İster farz olsun ister müstehab, babanın mal verirken çocukları arasında eşit davranması, dinin ruhuna daha uygundur. Ayrıca çocuklar arasında ayırım yapmak, onların hem ana babalarına hem de birbirlerine karşı buğz etmelerine, aralarına soğukluk hatta düşmanlık girmesine sebep olur. Bu yüzden babalar meşru bir gerekçe yoksa mal verirken çocukları arasında eşit davranmalı, aralarında ayırım yapmamalıdırlar.

 

Hanefi alimleri, evlatlardan bir kısmı çalışamayıp, ilimle meşgul olursa veya daha muttaki ise, ya da çalışamayacak derecede hasta ise diğerlerine tercih etmekte herhangi bir sakınca olmadığını söylemektedirler (Şeyhzade, Mecmau’l Enhur, İst:anbul 1316, II, 357).14 Şubat 2015 - 08:10:11

Son Sorular:

2418 Gün 5 Saat 42 dk. önce soruldu

Guinness rekorlar kitabına nasıl başvurulur?

Ceylan Ahıgül sordu

2987 Gün 19 Saat 53 dk. önce soruldu

lipomagnet nedir? lipo magnet işe yarar mı?

ece çakır sordu

3018 Gün 10 Saat 34 dk. önce soruldu

Goji berry aktarlarda bulunur mu?

Erhan Yiğit sordu

3028 Gün 8 Saat 16 dk. önce soruldu

deyim olarak adı çıkma ne demek?

cansu sordu

3032 Gün 3 Saat 35 dk. önce soruldu

Hayvanların olmadığı bir dünya bizi nasıl etkiler?

mustafa 224 sordu

3040 Gün 2 Saat 41 dk. önce soruldu

kumru kuşu vurmak günahmı?

emre sordu

3043 Gün 4 Saat 26 dk. önce soruldu

göz nuru dökmek deyiminin anlamı

berkay sordu

3046 Gün 22 Saat 44 dk. önce soruldu

voleybol federasyonu hangi tarihte kurulmuştur?

ali sordu

3049 Gün 6 Saat 25 dk. önce soruldu

ultra liquid zeolite kansere iyi gelir mi?

canan sordu

3049 Gün 12 Saat 55 dk. önce soruldu

Burun Bandı üzerine mesh yapılabilir mi?

Şükrü Kum sordu

3053 Gün 22 Saat 37 dk. önce soruldu

gojidiet çayı nedir? gojidiet kullanan var mı?

Meltem Akar sordu

3061 Gün 5 Saat 50 dk. önce soruldu

bir sayı bir sayının yüzde kaçıdır? nasıl hesaplanır?

Ali Kurtulmuş sordu

3066 Gün 2 Saat 31 dk. önce soruldu

ahi evran ne zaman doğmuş ve ne zaman ölmüştür?

hakan sordu

3070 Gün 3 Saat 7 dk. önce soruldu

iki ayağı bir pabuca girmek deyiminin anlamı nedir?

arda sordu

3072 Gün 0 Saat 29 dk. önce soruldu

İnsan ve hayvanlar doğal unsur mudur?

Kerem sordu