Perşembe18.04.2024
HABERLER - EKONOMİ - TÜRKİYE - İSTANBUL
07 Aralık 2015 - 11:50:29

Türkiye ekonomisi 2015 büyüme oranı

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olmasına rağmen Türkiye'nin bu yılı iyi bir performansla kapatacağını ve Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüyeceğini söyledi.
Türkiye ekonomisi 2015 büyüme oranı 0 Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olmasına rağmen Türkiye'nin bu yılı iyi bir performansla kapatacağını ve Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüyeceğini söyledi.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek NTV kanalında canlı yayınına katıldı. Türkiye'de siyasi belirsizliğin azaldığını söyleyen Şimşek, Küresel ekonomik arka plana bakınca bir takım sıkıntılar var, zor bir dönem. ABD Merkez Bankası (Fed) muhtemelen faizleri artıracak, parasal sıkılaştırmayı çok önceden başlattı. Faizlerde küresel olarak normalleme süreci başlayacak. Bu gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber değil. Para akışını sınırlar hatta yönünü bile değiştirebilir. Dolar likitiditesinde bir miktar sıkıntı yaşanabilir. Küresel olarak ikinci sorun alanı Çin. Şu anda petrol ihraç eden ülkelerin tamamı cepten yiyor. Çin'deki yeniden dengelenme süreci ve küresel anlamda faizlerin normalleşme süreci önemli sorunlar" dedi.
Türkiye'nin siyasi istikrar ve reformlar sayesinde pozitif yönde ayrışacağını belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2015 belirsizliklere rağmen, Türkiye'nin etrafının ateş çemberi olmasına rağmen Türkiye'nin bu yılı iyi bir performansla kapatacağını ve Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüyeceğini söyledi. Bu büyüme rakamlarının Çin, Hindistan haricinde gelişmekte olan ülkelerin 1,5 katı olduğunu söyleyen Şimşek, "Cari açık öngörülenden daha hızlı daralıyor. Cari açık bu yıl yüzde 4,7 civarı olacak muhtemelen. Tek olumsuz husus enflasyon. Fed'in faiz artışına rağmen, Çin'deki sürece ve etrafımızdaki kaosa rağmen Türkiye'nin 2016'da yüzde 4 ve üzerinde ihtimali yüksek. Enflasyon 2016 başlarında asgari ücret artışı etkisiyle yüksek seyretmeye devam edecek ama yıl sonu 5-7 aralığına ineceğini öngörüyoruz. Rusya şoku yaşanmasaydı cari açık yüzde 4'ün altına inerdi. Bu zor atmosfere rağmen Türkiye'nin 2016'da diğer gelişmekte olan ülkelere pozitif yönde ayrışacağını umuyorum. Bunun temelinde siyasi istikrar ve reform var" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE DIŞ FİNANSMANA DAYALI BİR ÜLKE"
Türkiye'ye yatırım yapan herkesin önünü görebilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Küresel para politikasında normalleşme sürecinin başındayız. Bizim daha ortodoks para politikası çerçevesi sunmamız gerekiyor. Türkiye dış finansmana dayalı bir ülke. Türkiye dışa açık, tasarrufların yeterli olmadığı bir ülke. Para politikasında da öngörülebilirliğin artırılması gerekiyor" diye konuştu.

REFORM YOL HARİTASI ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLANACAK
Moody's'in reform konusundaki temkinli duruşunu anlamakta zorluk çektiğini belirten Şimşek açıklamasına şöyle devam etti: "Bu hafta içerisinde, muhtemelen Çarşamba günü Başbakanımız yol haritasını açıklayacak. Reform konusunda samimiyiz. Türkiye zor küresel konjonktürü ancak reformlarla atlatabilir. Fed faiz artışı bütün gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Açık veren Türkiye gibi ülkeleri daha fazla etkiler. Son bir yılda Rusya'ya olan ticarette yüzde 30-40'lara varan düşüş var. Türkiye'yi diğer ülkelerden ayrıştıracak tek faktör vardır, siyasi istikrar ve bununla beraber yapısal reformlar. Çok fazla seçenek yok. Reform momentumu yakalanacak.
Bütçede temel parametrelerde önemli bir değişiklik öngörmüyoruz. Bir takım yeni durumları dikkate alacağız. İlave bir takım vaatler vardı, onları yansıtacağız. Bütün vaatlerin arkasındayız. 17 Ekim'e kadar olan vaatler yansımıştı, sonrasındaki vaatleri yansıtacağız. Türkiye'nin uzun süredir bir çıpası vardı, mali disiplin. Şimdi reformlar da çıpa olacak. Üçüncü önemli çıpa AB. AB sürecini yeniden canlandıracağız. Temeller sağlamdı ama çok çok daha sağlamlaşacak" dedi. Şimşek, AB süreciyle ilgili, "Türkiye AB'ye üye olsa birkaç yıl içinde euronun şartlarını bile yerine getirebilir. Bunlar siyasi kararlar. Şimdi önümüzdeki dönemde burada tekrar bir canlanma başlayacak ve AB süreci yeni bir çıpa görevi görecek".
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Rusya'nın yaptırım kararları ile ilgili, Rusya'yı önemli bir partner olarak gördüklerini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'yla gerilim peşinde değiliz. İlk günden itibaren Rusya krizinin etkilerini bütün yönleriyle masaya yatırdık, her anlamda hazırlık içindeyiz. Üç temelde çalışma yaptık. Rusya bu sorunu diyalogla çözmeye yanaşmaz ve tavrı sürdürürse caydırıcı ne tür tedbirler alınabilir. Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını yönetilebilir düzeye çekmek için ne yapılabilir. Turist sayısında 603 bin azalma var. Müteahhitlik hizmetlerinde yavaşlama var. En kötü senaryoda 9 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Gerilimin etkisi GSYH'nin yüzde 0,3-0,4'ü civarında olabilir. Ümit ediyorum ki diyalog esas olur. Rusya gıda fiyatlarını geçici olarak düşürür. İşlenmemiş gıda ürünlerinin enflasyon üzerindeki baskısı çok güçlü. Buna yönelik yapısal tedbirler alma noktasındayız. Esas olarak tarlada ucuzken, tüketiciye neden pahalı ulaşıyor. Önümüzdeki dönemde tarımın yapısal sorunlarına bizim inmemiz gerekiyor. Tarımda ölçek son derece küçük".
Şimşek, asgari ücretin işverene maliyetiyle ile ilgili, geçici olarak kısmi bir telafi edici adımlar atılabileceğini söyledi. Ama bütün yükün kamu tarafından yüklenilmesi söz konusu olamayacağının altını çizdi.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

Gazi Cemevi, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi, gelir vergisi kanunu uyarınca istisnaya tabi, rojin sanatçı, tifo kalıtsal hastalık mıdır, yatağan santrali, yangın eğitim okulu, kasımpaşa recep tayyip erdoğan stadı, albimo alanyaspor vikipedi, akustik gitar virtüözleri, vizontele gözlük sahnesi, ahmet efe yaseminin dünyası, şişhane eczaneler, ergenekon çelik, kemik iliği nakli lösemi, tevfik sırrı gür lisesi iletişim, yakutiye belediyesi ihalesi,