Perşembe28.03.2024
HABERLER - EKONOMİ - TÜRKİYE - TRABZON
11 Aralık 2015 - 11:18:52

Türkiye'de ne kadar bal üretiliyor? Dünyada ne kadar bal üretiliyor?

Her yıl dünyada 1.4 milyon ton, Türkiye'de ise 102 bin ton bal üretimi yapıldığı açıklandı.
Türkiye'de ne kadar bal üretiliyor? Dünyada ne kadar bal üretiliyor? 0 Her yıl dünyada 1.4 milyon ton, Türkiye'de ise 102 bin ton bal üretimi yapıldığı açıklandı.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından "Sağlıklı Arı, Verimli Üretim, Karlı Pazarlama, Mutlu Üretici" konulu seminer düzenlendi. Trabzon'da bir otelde düzenlenen seminere DOKAP Birim Sorumlusu Şeref Demir'in yanı sıra, Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bekir Yılmaz, Trabzon Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zekeriya Aydın, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Daire Başkanı İsa Sertkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanatlılar ve Küçük Evciller Daire Başkanı Hakan Öztürk ve arı üreticileri katıldı.
Seminerde konuşma yapan Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bekir Yılmaz, yılda 102 bin ton bal üretildiğini belirterek "Türkiye'de arı yetiştiriciliğine baktığımız zaman 80 il birliğimiz var. 57 bin profesyonel üyemiz var. 6.6 milyon arı kovanımız var. Yılda 102 bin ton bal üretiyoruz. Böyle bir arıcılık yapımız var. Bu yapıyla hem bal üretiminde hem de arı sayısı yönünde dünyanın ikinci büyük arıcı ülkesiyiz. Çin'den sonra. Dünyada arıcılığa baktığımızda 64 milyon arı kovanı var. 1.4 milyon ton bal üretiliyor. Bunun 4'te 1'i alınıp satılıyor. En çok bal alan ülkeler ise, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere ve Japonya'dır. Avrupa Birliği ülkelerinin bal açığı 240 bin tondur" dedi.
Türkiye'de arıcıların ballarının yüzde 85'ini ormanlardan ürettiğini dile getiren Yılmaz, "Tarım alanlarından yüzde 15 üretiyor. Tarım bahçeleri de arının gelişimini sağlıyor. Bu gelişim olmadan da balı üretme şansımız yok" ifadelerini kullandı.
DOKAP Birim Sorumlusu Şeref Demir ise, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ülkedeki toplam arı varlığının yüzde 20'sini barındırdığını kaydederek "Yüzde 20.5 bal üretimi yapmaktayız. Bölge illerinden Ordu ülke sıralamasında ikinci durumdadır. Arıcılık altyapısının desteklenmesiyle ilgili ilk etapta 230 bin TL'lik bir kaynağı başkanlığımızın ödeneklerinden ayırmıştık. Bunun uygulanmasında Artvin, Bayburt, Rize ve Gümüşhane illerinden 113 kişi başvuru yapmış olup, 229 bin 513 TL öden il müdürlüklerimizin hesaplarına aktarılmıştır. İl müdürlüklerimize şuana kadar yapılan başvurular neticesinde toplam 390 başvuru yapılmış olup 832 bin 700 TL'lik bir kaynağı aktarma için çalışmalarımızı yürütmekteyiz" diye konuştu.
(İHA)

HABERİN DİĞER RESİMLERİ

Türkiye'de ne kadar bal üretiliyor? Dünyada ne kadar bal üretiliyor? Türkiye'de ne kadar bal üretiliyor? Dünyada ne kadar bal üretiliyor?

Yorum Yaz:



Aramalar:

engelli vatandaşlar, Yermuk Kampı, temyiz süresi hesaplama, hüseyin sözlü kozan da, ereğli gemi, fatih terim capsleri, bozüyük belediyesi soruşturma, muhsin yazıcıoğlu çerkes mi, jaga dağcı saatleri, nazilli düğün salonları, şirince şarapları fiyatları, ünlü flamenko dansçıları, diriliş son bölüm, duygun yarsuvat cemaat, bilal erdoğan hasta mı, eyüp belediye başkanı remzi aydın, gülpınar durak,