Cuma29.03.2024
HABERLER - EKONOMİ - TÜRKİYE - ANKARA
30 Temmuz 2015 - 10:02:23

Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini

Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 6.9'a çıkarıldı.
Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini 0 Merkez Bankasının yıl sonu enflasyon öngörüsü, yüzde 6.9'a çıkarıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2015 yılı 3'üncü dönem 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı. buna göre, 2015 yılı ikinci çeyreğinde döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmesi yıl sonu enflasyon tahminini 0,5 puan yukarı yönlü etkiledi. Öte yandan, ithalat ve gıda fiyatları görünümünde bir önceki Rapora kıyasla gözlenen iyileşme yıl sonu enflasyon tahminine sırasıyla 0,1 puan ve 0,3 puan aşağı yönlü etkide bulundu. Sonuç olarak, yılın ikinci yarısında ithalat ve gıda fiyatlarındaki görünümün ikinci çeyrek çekirdek enflasyon gelişmelerinin olumsuz etkisini büyük ölçüde telafi edeceği tahmin edildi. Bu çerçevede, Nisan Enflasyon Raporunda yüzde 6,8 olarak verilen 2015 yıl sonu enflasyon tahmini 0,1 puan yukarı yönlü güncellendi. Nisan Enflasyon Raporunda yüzde 5,5 olarak verilen 2016 yıl sonu enflasyon tahmini ise değiştirilmedi. 2016 yılı ortalama ithalat fiyatı varsayımındaki aşağı yönlü güncellemenin 2016 yıl sonu enflasyonunu yaklaşık 0,1 puan aşağı çekeceği; ancak 2015 yıl sonu enflasyon tahminindeki yükselişten dolayı bu etkinin telafi edileceği değerlendirilerek 2016 yıl sonu enflasyon tahmini korundu.
2015 yılının kalan döneminde de baz etkileri enflasyonun seyrinde belirleyici olacağı belirtildi. Enflasyonun Eylül ayına kadar düşüş eğiliminde olacağı; ancak baz etkileri kaynaklı olarak Eylül ayında bir miktar yükseldikten sonra dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda yüzde 6,9'a ulaşacağı tahmin edildi.
(İHA)

Yorum Yaz:



Aramalar:

Üzümlübel, Kevser Çakacak, gürcistan konsolosluğu ankara, burak yılmaz kendini atma, bulanık jandarma, mekke imamı mahir, germencik ortaklar kurtuluş ortaokulu, şehitlik rehberleri, emine ülker tarhan kitabı, en iyi internet tarayıcısı chip, diyadin unutulmazları, murathan mungan mutluluk, lefkoşa sinemaları, hamburg berlin, hotspot önyükleme, italya mutfağı, atilla yayla plato,