Perşembe28.03.2024
HABERLER - SAĞLIK - TÜRKİYE - İSTANBUL
28 Nisan 2015 - 11:46:00

Kanser ilaçları hastanelere verilecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelere verilecek olmasıyla ilgili, "Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek, işin pratiği açısından doğru olanıdır" dedi.
Kanser ilaçları hastanelere verilecek 0 Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelere verilecek olmasıyla ilgili, "Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek, işin pratiği açısından doğru olanıdır" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Hilton Otel'de düzenlenen ve 2 gün sürecek olan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Sağlık Zirvesi'nin açılış toplantısına katıldı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na, Bakanlığın, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getirmesi soruldu. Müezzinoğlu, "Hastamızın mağdur olmayacağı ve asla sıkıntı yaşamayacağı sistemleri kurgulamaya çalışıyoruz. Bir de tabi ülkenin imkanlarını vatandaş lehine en iyi şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek işin pratiği açısından doğru olanıdır. Bu anlamda yaptığımız planlamada herhangi bir sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyoruz. Ama gündelik uygulamada ufak tefek aksamalar tabii ki olabilir. Olduğu zamanda dinamik yönetimler onlara müdahale eder. Ama ilaçların barkotsuz, ruhsatsız olması mümkün değil. Türkiye'de artık o devir kapandı. İlaç üretildiği andan itibaren nereye giderse gitsin barkotla gider. Gittiği her noktayı da Sağlık Bakanlığı olarak biz biliriz. Depoda mı, eczanede mi, üretim merkezinde mi yolda mı, hastanede mi veya hangi hastanede veya hangi kişide. Dolayısıyla bunu bilen bir sistemin alt yapısını kurgulamış bir Sağlık Bakanlığı ki ilaç takip sisteminin en ileride olduğu ülke bizim. O nedenle öyle tereddütler bu atmosferde kafa bulandırmak içindir. Biz kamu hastaneleri olarak hastamıza ilaç satmayacağız, sadece ilacı hastamıza kendimiz temin edeceğiz" dedi.

ŞEHİR HASTANELERİ
Sağlık Bakanlığı'nın geniş bir heyetle yer aldığı zirvede, sağlık sektöründeki yatırımlara da değinen Bakan Müezzinoğlu, 16 şehir hastanesinin inşa süreci büyük oranda başladığını ifade ederek, "Bir kısmında yer değişikliği nedeniyle zaman kaybımız oldu. Bir kısmında ise yürütmeyi durdurma nedeniyle gecikmelerimiz oldu. Protokolünü imzaladığımız şehir hastaneleriyle ilgili bir sıkıntımız yok. Şuanda YPK'dan onay alıp da ihale süreçlerini başlattığımız 5 tane şehir hastanemiz var. Bunlar Şanlıurfa, Denizli, Kütahya, Samsun ve Tekirdağ. Eskişehir'in ihale sürecini tamamladık, sözleşme aşamasındayız. YPK onayına sunduğumuz 10 şehir hastanemiz var. Bunların da YPK süreçlerini takip ediyoruz. Bu şekilde baktığımızda 16, beş tane ihale süreci devam eden, bir tane sözleşme aşamasında olan, 10 tane ise YPK'ya sunduğumuz var. Toplam 32 şehir hastanesi şuanda projeli. Şuanda bu 32 şehir hastanemizin süreçleri devam ediyor. Bunların yarısının sorunları bitmiş ihale aşamasında" şeklinde açıklama yaptı.

2018 VE 2023 YILI SAĞLIK HEDEFLERİ
Projelerin yatırım maliyetleri ile ilgili bir soruya ise Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "İhalesini yaptıklarımıza baktığımızda 17 şehir hastanesinin maliyeti 9-10 milyar dolar toplam" cevabını verdi.
2018 ve 2023 hedeflerine ilişkin de bilgiler aktaran Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık Bakanlığı olarak bizim 2018 hedefimiz ve 2023 hedefimiz var. 2018 hedefimizde yataklarımızın yüzde 95'ini nitelikli hale dönüştürmek ki ilk plandaki hedefimizi söyledim. 95 bin yatak kapasitesini yeniden dönüştürüyoruz. Bunun yarısı kamu-özel işbirliğiyle, diğer yarısı ise kamu imkanlarıyla yapılıyor. Bunu 2017 sonu en geç 2018'de tamamlamayı düşünüyoruz. Burada 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 28'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Sonra ileriki hedefimiz 2023 hedefimiz 10 bin kişiye düşen yatak sayısını 30'a çıkarmak ve 2023 hedefinde yataklarımızın tamamını nitelikli hale getirmek. Bu şekilde birinci aşamada 150 bin, kamu olarak bizim yatak sayımız 2023'de ise 175-180 bini hedefliyoruz. Nihai hedefimiz 2018'de 10 bin nüfusa düşen nitelikli yatak sayısını 28'e, 2023'de ise 10 bin nüfusa düşen yatak sayımızı 30'a çıkarmak. Bu projeksiyonumuzda üniversite hastaneleri ile özel sektör büyüme vizyonlarını da koyarak 2018'e geldiğimizde 200 bin yatak kapasitesi olan bir Türkiye, 2023'de ise 230 bin yatak kapasitesi olan bir Türkiye'yi hedefliyoruz."
(İHA)

HABERİN DİĞER RESİMLERİ

Kanser ilaçları hastanelere verilecek Kanser ilaçları hastanelere verilecek

Yorum Yaz:



Aramalar:

Charlie Hebdo dergisi, Kanuni Sultan Süleyman, beyaz çay, podyum hilesi, antalya kışla mahallesi harita, beyoğlu lisesi, nejat işler parmakları kesildi, ödemiş jigolo, eğitim bilimleri levent, yusuf erdoğan rektör, gülsuyu ısparta, alpler a.ş, mehmet baransu rüya, nevruz bayramı, olimpiyat stadı nerededir, gümüşhane jeolojik haritası, batman valiliği logosu,